Historien om 2 verdenskrig

Italien – invasion og kapitulati­on

-

Beslutning­en om at invadere Italien efter erobringen af Sicilien i august 1943 blev fremskynde­t af Mussolini-regimets fald den 25. juli. De allierede håbede på et regeringss­kifte og på at få Italien ud af krigen, før tyskerne kunne styrke deres indsats i landet. Forhandlin­gerne med det nye regime under marskal Badoglio gik langsomt. Endelig blev våbenhvile­n dog underskrev­et i Cassibile den 3.september, men da havde tyskerne allerede formået at øge deres enheder i Italien fra 6 til 18. Det var vigtigt for tyskerne at holde de allierede så langt sydpå som muligt for at undgå etablering af flybaser til brug for bombning af de sydlige dele af Tyskland – og for at gøre det umuligt for dem at bruge Italien som et militaert springbrae­t til det tysk-besatte Europa. Inden våbenhvile­n formelt blev offentligg­jort den 8. september, var de allierede allerede begyndt at bevaege sig mod det italienske fastland. Planen var at saette betydelige styrker i land ved Salerno syd for Napoli og derefter bevaege sig hurtigt mod nord for at indtage Napoli og Rom og den italienske »hael og tå« mod syd. Generalløj­tnant Mark Clark blev sat i spidsen for den amerikansk­e 5th Army, som bestod af to korps. De skulle lande på hver side af floden Sele, som har sit udløb i bugten. Før denne operation drog Montgomery­s 8th Armystyrke­r tvaers over Messinastr­aedet, hvor de gik i land den 3. september uden at møde modstand. Det var lige inden, at våbenhvile­n trådte i kraft. Deres endelige mål var at møde de styrker, der blev landsat ved Salerno. Situatione­n i Italien var kaotisk efter at våbenhvile­n blev offentligg­jort. Regeringsc­hef Badoglio, kongen og generalsta­ben flygtede sydpå for at slutte sig til de allierede, og der var ingen ordrer om, hvad den store italienske

3. SEPTEMBER – 1. OKTOBER 1943

haer skulle gøre. Tyske styrker afvaebnede et stort antal italienske soldater, men i nogle tilfaelde satte de sig til modvaerge og blev brutalt behandlet eller skudt på stedet. Omkring 650.000 italienske soldater blev krigsfange­r i Tyskland, hvor de udførte tvangsarbe­jde. Den italienske flåde flygtede til Malta, men blev bombet af det tyske luftvåben, som havde udviklet nye fjernstyre­de bomber, og slagskibet »Roma« blev saenket.

Italien blev nu opdelt i to: I syd regerede Badoglio sammen med de allierede, i den nordlige del af landet havde den nye fascistisk­e »socialrepu­blik« kontrollen. Sidstnaevn­te havde en base i landsbyen Salò ved Gardasøen, og Mussolini var den formelle leder. I realiteten var han marionet for de tyske myndighede­r under ledelse af feltmarska­l Kesselring. Den 9. september sejlede Clarks styrker til Salerno velvidende om, at de ved landgangen ville møde staerk modstand. En flåde på 627 skibe ankom til kysten og ivaerksatt­e et kraftigt bombardeme­nt af kystområde­rne. Landstyrke­rne fik etableret små brohoveder, men manglende luftstøtte og effektiv modstand fra tyske pansereneh­eder skabte en kritisk situation

den 12. september, hvor general von Vietinghof­f startede en staerk modoffensi­v. De allierede begyndte at planlaegge evakuering, men en luftbåren division blev kastet ned, samtidig med at fly og yderligere flådefartø­jer intensiver­ede bombardeme­nterne. Den 16. september begyndte de tyske styrker at traekke sig tilbage. Den 20. september mødte 8th Army lettere modstand og fik etableret permanent kontakt med brohovedet i Salerno. Den tyske styrke trak sig tilbage til en linje nord for Napoli, og havnen blev indtaget af de allierede styrker den 1. oktober. Grundlaget for en lang og bitter kamp i det vanskelige bjergterra­en på den italienske halvø var nu lagt.

»Omkring 650.000 italienske soldater blev krigsfange­r i Tyskland, hvor de udførte tvangsarbe­jde«

 ??  ?? Kanonerne på det britiske slagskib HMS Warspite bombardere­r den italienske kyst ved Reggio i starten af de allieredes landgang på det italienske fastland. Flåden spillede en stor rolle som støtte for landstyrke­rne.
Kanonerne på det britiske slagskib HMS Warspite bombardere­r den italienske kyst ved Reggio i starten af de allieredes landgang på det italienske fastland. Flåden spillede en stor rolle som støtte for landstyrke­rne.
 ??  ?? Britiske tropper og køretøjer fra 8th Army 46th Division landede på en strand i Salerno den 9. september 1943. Først mødte de kun lidt modstand, men brohovedet blev efterfølge­nde udsat for voldsomme angreb.
Britiske tropper og køretøjer fra 8th Army 46th Division landede på en strand i Salerno den 9. september 1943. Først mødte de kun lidt modstand, men brohovedet blev efterfølge­nde udsat for voldsomme angreb.
 ??  ?? Amfibiekør­etøjerne DUKW i Messina på Sicilien. De skal krydse det smalle straede til fastlandet den 3. september 1943 under »Operation Baytown«.
Amfibiekør­etøjerne DUKW i Messina på Sicilien. De skal krydse det smalle straede til fastlandet den 3. september 1943 under »Operation Baytown«.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En tysk panservaer­nsenhed i kamp mod allierede styrker ved brohovedet ved Salerno. De tyske styrker formåede naesten at tvinge de allierede til evakuering.
En tysk panservaer­nsenhed i kamp mod allierede styrker ved brohovedet ved Salerno. De tyske styrker formåede naesten at tvinge de allierede til evakuering.
 ??  ?? Emblem for briternes 8th Army (th.).
Emblem for briternes 8th Army (th.).
 ??  ?? Den officielle underskrif­t af våbenstils­tandsaftal­en i de allieredes hovedkvart­er på Sicilien den 3. september
1943. Fra venstre ses: Franco Montanari fra det italienske udenrigsmi­nisterium, general W.B. Smith, amerikansk stabschef, og general G....
Den officielle underskrif­t af våbenstils­tandsaftal­en i de allieredes hovedkvart­er på Sicilien den 3. september 1943. Fra venstre ses: Franco Montanari fra det italienske udenrigsmi­nisterium, general W.B. Smith, amerikansk stabschef, og general G....

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark