Historien om 2 verdenskrig

Slaget ved Nordkap

-

Slaget om Nordkap fandt sted 2. juledag (26.december) 1943, og det var sidste gang, den britiske flåde angreb et større slagskib. Slaget var et resultat af den britiske regerings beslutning om at genoptage hjaelpekon­vojerne til Rusland i november 1943. De var blevet suspendere­t i marts 1943 på grund af truslen fra de tyske styrker og manglen på egnede skibe. De to store tyske krigsskibe i de norske farvande, slagskibet Tirpitz og den hurtige slagkrydse­r Scharnhors­t, havde faktisk kun haft ganske få opgaver under det meste af krigen, og Hitler havde besluttet, at de skulle skrottes. Men genoptagel­sen af konvojerne mod nord gav admiral Dönitz, chef for den tyske flåde, mod på at beordre et angreb, så Hitler kunne se, at de to store skibe ikke var spild af ressourcer. Den 20. december sejlede en stor konvoj fra Loch Ewe i Skotland mod sovjetiske havne i Barentshav­et. En tom konvoj kom den modsatte vej, og de to konvojer skulle mødes i havområdet mellem Bjørneøen og Nordkap. Og den britiske flådechef, admiral Fraser, fik efterretni­ngsrapport­er om, at den tyske flåde ville forsøge at ramme konvojerne. Den 23. december stod hans slagskib Duke of York til søs – bevaebnet med 360-millimeter kanoner og eskorteret af en krydser og fire destroyere. I øst lå en gruppe krydsere under ledelse af viceadmira­l Robert Burnett, som også kunne bruges til at forsvare konvojen og fastholde eventuelle tyske enheder. Den tyske chef for Scharnhors­t, viceadmira­l

Bey, var konstitiue­ret og havde kun erfaring fra destroyere. Han blev opmuntret af Dönitz til at angribe konvojerne. Tyskerne vidste ikke praecist, hvor konvojerne befandt sig – eller hvor staerke de britiske styrker, der måske beskyttede dem, var. Vejret var ekstremt dårligt med kraftige snebyger på åbent hav, og om morgenen juledag havde Bey mistet kontakten med sin efterfølge­nde styrke og fandt den aldrig igen. I stedet sejlede slagkrydse­ren videre mod konvojerne alene – og lige ind i den britiske styrke. Kl. 9.30 startede krydseren Norfolk angrebet med at saette Beys radar ud af spil. Det tyske skib sejlede mod nord mod konvojerne.

Angrebet var en total overraskel­se for det tyske skib, men Bey stolede på sin overlegne hastighed

26. DECEMBER 1943

og antog, at han ville nå konvojerne før krydserne. Burnett tog imidlertid en kortere rute. Lige efter kl. 12 var der atter kontakt, og angrebet begyndte igen. Denne gang blev de britiske krydsere skadet af det voldsomme bombardeme­nt fra Scharnhors­t. Bey fandt ud af, at risikoen ved at angribe konvojerne var for stor, og han satte kurs mod basen. Her sejlede han lige i ind i Frasers styrke, der lå mellem det tyske skib og den norske kyst. Bey var uvidende om denne faelde, indtil en salve fra Duke of York ramte Scharnhors­t kl. 16.48. Det britiske slagskib affyrede 52 salver og skadede maskinrumm­et på det tyske skib, så det kun kunne sejle 8-10 knob. De andre britiske skibe satte nu nådestødet ind, men der måtte 11 torpedoer til, før det tyske skib sank kl. 19.45. Naesten hele mandskabet på 2.000 maend døde. Kun 36 blev reddet.

Slagskibet Tirpitz holdt sig i de norske farvande, men efter 22 luftangreb blev det endeligt saenket den 12. november 1944.

»Den britiske flådechef, admiral Fraser, fik efterretni­ngsrapport­er om, at den tyske flåde ville forsøge at ramme konvojerne«

 ??  ?? Snedaekket kanon på den britiske krydser HMS Belfast under en patrulje i arktiske farvande. Skibet var på patrulje naer Nordkap, da Scharnhors­t forlod Norge for at afskaere to britiske konvojer.
Snedaekket kanon på den britiske krydser HMS Belfast under en patrulje i arktiske farvande. Skibet var på patrulje naer Nordkap, da Scharnhors­t forlod Norge for at afskaere to britiske konvojer.
 ??  ?? De tyske slagkrydse­re Scharnhors­t og Gneisenau fyrer kanoner af. Dette billede menes at vaere taget under deres flugt fra Brest den 12. februar 1942.
De tyske slagkrydse­re Scharnhors­t og Gneisenau fyrer kanoner af. Dette billede menes at vaere taget under deres flugt fra Brest den 12. februar 1942.
 ??  ?? John Hamiltons maleri af det britiske slagskib HMS
Duke of York i kamp mod den tyske slagkrydse­r Scharnhors­t.
John Hamiltons maleri af det britiske slagskib HMS Duke of York i kamp mod den tyske slagkrydse­r Scharnhors­t.
 ??  ??
 ??  ?? Overlevend­e tyske soldater fra det synkende Scharnhors­t føres i land med bind for øjnene på British Navy Base i Scapa Flow på Orkneyøern­e. Af en besaetning på 2.000 overlevede kun 36.
Overlevend­e tyske soldater fra det synkende Scharnhors­t føres i land med bind for øjnene på British Navy Base i Scapa Flow på Orkneyøern­e. Af en besaetning på 2.000 overlevede kun 36.
 ??  ?? Scharnhors­t tilhørte en generation af nye tyske hurtige krydsere med 280 mm-kanoner, men klarede ikke den planlagte opgave mod konvojen i det norske farvand (herover).
Scharnhors­t tilhørte en generation af nye tyske hurtige krydsere med 280 mm-kanoner, men klarede ikke den planlagte opgave mod konvojen i det norske farvand (herover).
 ??  ?? Det tyske slagskib Tirpitz ved kaj i Norge under bombningen den 3. april 1943 (herunder). På trods af regelmaess­ige angreb fra bombefly lykkedes det skibet at overleve mange forsøg på at saenke det. Men i november 1944 blev Tirpitz alvorligt skadet og...
Det tyske slagskib Tirpitz ved kaj i Norge under bombningen den 3. april 1943 (herunder). På trods af regelmaess­ige angreb fra bombefly lykkedes det skibet at overleve mange forsøg på at saenke det. Men i november 1944 blev Tirpitz alvorligt skadet og...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark