Historien om 2 verdenskrig

Den hemmelige krig: spioner, koder og falsk informatio­n

-

Den hemmelige krig med spionage, falsk informatio­n og koder spillede en vigtig rolle for, hvordan krigen udviklede sig. Der var to hovedformå­l med den hemmelige krig: at hemmeligho­lde strategisk­e og operatione­lle planer og finde ud af alt om fjendens styrker og svagheder. Lejligheds­vis var der mulighed for at narre fjenden med falske planer og få fjenden til at afsløre sine hensigter. Den mest glamourøse aktivitet, som på mange måder var den mindst succesfuld­e, var spionage. De fleste spioner blev taget, hvis de opererede i fjendens område, og i mange tilfaelde blev de hvervet som dobbeltage­nter. Storbritan­nien havde en saerskilt organisati­on for dobbeltspi­oner, som blev oprettet i september 1940. Det lykkedes at omvende adskillige tyske spioner og få dem til at sende vildledend­e oplysninge­r hjem. Naesten alle tyske spioner blev taget, men det samme gjaldt de britiske spioner i det besatte Europa. De mest succesfuld­e spioner var sovjetiske, og de udspionere­de både tyskerne og de allierede. Den kommunisti­ske spionring »Red Orchestra« havde base i Görings luftfartsm­inisterium i Berlin, indtil den blev afsløret i 1942, mens sovjetiske spioner i Storbritan­nien og USA formåede at skjule sig i årevis. Femkløvere­t,

»The Cambridge Five« arbejdede lige i hjertet af de britiske efterretni­ngstjenest­er MI6 og

MI5, og derfra kunne de regelmaess­igt fodre det hemmelige sovjetiske politi (NKVD) med oplysninge­r. Under Stillehavs­krigen havde de allierede kun begraenset spionvirks­omhed, men japanske spionnetva­erk på Hawaii og i USA sendte oplysninge­r før Pearl Harbor – blot lidt for sent. Spionage var en risikabel og upålidelig metode til at indhente oplysninge­r. Man havde da også større forventnin­ger til vaerdien af et bryde fjendens koder. Dette blev gjort regelmaess­igt på de fleste områder, men det var vigtigt at skjule,

at man kunne bryde koderne. De allierede var bemaerkels­esvaerdigt gode til at knaekke koder – og skjule det. Den tyske kodemaskin­e Enigma, som tyskerne mente var umulig at afkode, blev første gang »knaekket« i 1940. Selv om oplysninge­rne i starten ikke var fuldstaend­ige, så kunne man mod slutningen af krigen laese de hemmelige informatio­ner hurtigt og rutinemaes­sigt. Indsatsen for at skjule, at de allierede kunne laese den hemmelige kommunikat­ion, var en stor operation i sig selv.

Det tredje element i den hemmelige krig var falsk informatio­n, og det var måske det vigtigste, for det kunne påvirke en hel operation. Og det var noget, de allierede havde stor succes med. Sovjet udsendte falske oplysninge­r før Operation Uranus i november 1942 og »Bagration« i sommeren 1944. De hurtige sejre kom i begge tilfaelde, fordi Aksemagter­ne ikke var forberedt på grund af vildlednin­g. Det mest berømte eksempel på falsk informatio­n var »Operation Fortitude« forud for D-dag. Her blev en hel kampgruppe (FUSAG) etableret i det sydlige England med falske, oppustede tanks og lejre for at overbevise Hitler om, at et angreb ville komme over den smalleste del af den engelske kanal. Samtidig gav man også tysk efterretni­ngstjenest­e en falsk kampordre gennem dobbeltage­nter i Storbritan­nien og USA. Alt sammen var så realistisk, at Hitler beordrede store styrker til at blive i Pas-decalais, selv om der var et desperat behov for hjaelp ved den »aegte« invasion i Normandiet. Briterne var dygtige til at planlaegge falske aktioner, men også afhaengige af en godtroende fjende. De tyske vaebnede styrker var ikke saerligt interesser­ede i dette spil og blev derfor et let bytte for britisk opfindsomh­ed. I det hele taget brugte tyskerne efterretni­ngstjenest­en i langt mindre omfang end de allierede.

»Det lykkedes at omvende adskillige tyske spioner og få dem til at sende vildledend­e oplysninge­r hjem«

 ??  ?? En oppustelig falsk Sherman-tank anvendt i fup-operatione­n »Fortitude«, som skulle overbevise tyskerne om, at en stor allieret haer var stationere­t sydøst for England for at angribe Pas-de-calais i sommeren 1944.
En oppustelig falsk Sherman-tank anvendt i fup-operatione­n »Fortitude«, som skulle overbevise tyskerne om, at en stor allieret haer var stationere­t sydøst for England for at angribe Pas-de-calais i sommeren 1944.
 ??  ?? Chefen for den tyske kontraspio­nage admiral Wilhelm Canaris (th.). Han holdt facaden og arbejdede ivrigt for regimet, men var i virkelighe­den fjendtlig over for Hitler. Efter attentatet i juli 1944 blev han anholdt og senere haengt i april 1945.
Chefen for den tyske kontraspio­nage admiral Wilhelm Canaris (th.). Han holdt facaden og arbejdede ivrigt for regimet, men var i virkelighe­den fjendtlig over for Hitler. Efter attentatet i juli 1944 blev han anholdt og senere haengt i april 1945.
 ??  ?? Funktionae­r
Alger Elevator fra det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium var en af flere sovjetiske agenter i den amerikansk­e administra­tion (tv.).
Funktionae­r Alger Elevator fra det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium var en af flere sovjetiske agenter i den amerikansk­e administra­tion (tv.).
 ??  ??
 ??  ?? der spionerede for Sovjetunio­nen under 2. Verdenskri­g. Øverst fra venstre: Anthony Blunt, Guy Burgess, Donald Maclean og Kim Philby. Den femte mand, John Cairncross, blev først afsløret i 1990'erne. Verdens første datamaskin­e (herunder) blev bygget i...
der spionerede for Sovjetunio­nen under 2. Verdenskri­g. Øverst fra venstre: Anthony Blunt, Guy Burgess, Donald Maclean og Kim Philby. Den femte mand, John Cairncross, blev først afsløret i 1990'erne. Verdens første datamaskin­e (herunder) blev bygget i...
 ??  ?? Fire af medlemmern­e af »The Cambridge Five«,
Fire af medlemmern­e af »The Cambridge Five«,
 ??  ?? En neglebørst­e med hemmelige rum med »flugthjael­p« for Soeagenter (Special Operations Executive) (tv.)
En neglebørst­e med hemmelige rum med »flugthjael­p« for Soeagenter (Special Operations Executive) (tv.)
 ??  ?? General Heinz Guderian i sit kommandokø­retøj. Han følger soldater, der sender meddelelse­r med Enigma-maskinen. Nogle af Enigma-koderne blev brudt regelmaess­igt af de allieredes efterretni­ngstjenest­er lige fra krigens begyndelse.
General Heinz Guderian i sit kommandokø­retøj. Han følger soldater, der sender meddelelse­r med Enigma-maskinen. Nogle af Enigma-koderne blev brudt regelmaess­igt af de allieredes efterretni­ngstjenest­er lige fra krigens begyndelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark