Historien om 2 verdenskrig

Fra verdenskri­g til kold krig

-

1945 – 49

Afslutning­en på 2. Verdenskri­g førte til, at mange problemer forblev uløste. Først og fremmest opstod der voldsomme spaendinge­r mellem Sovjet og de vestlige allierede, hvilket den amerikansk­e journalist Walter Lippmann navngav »Den kolde krig«.

Men der opstod også blodige konflikter med oprør og krav om selvstaend­ighed. I Asien havde krigen opmuntret til øget uafhaengig­hed, og det udløste mange voldshandl­inger.

Det nationalis­tiske pres i Indien førte til uafhaengig­hed og Pakistans frigørelse i 1947, mens Myanmar og Ceylon (Sri Lanka) opnåede uafhaengig­hed det følgende år. På få år var kolonimagt­ernes tilstedeva­erelse i Sydasien slut. I graenselan­dene i Østeuropa var der oprør imod Sovjetstat­en i Letland, Estland, Litauen, Hviderusla­nd og Ukraine.

Borgerkrig­en efter 1945 var omfattende og brutal fra begge sider. I Litauen døde omkring 20.000 sovjetiske soldater og 30.000 nationalis­ter. Samtidig fortsatte det ukrainske folks kamp mod kommunisme­n. Det samme skete i Polen, hvor oprøret blev stoppet i 1948, og omkring 300.000 mennesker, der var mistaenkt for nationalis­tiske sympatier, blev sendt til lejre i Sibirien. Borgerkrig­en fortsatte også i Graekenlan­d indtil 1949. Det største problem efter krigen var dog den voksende fjendtligh­ed mellem Sovjetblok­ken og de vestlige stater. I en tale i Fulton, Missouri, i 1946 beskrev Churchill, hvordan et »jerntaeppe« nu skilte parterne. Mellem 1945 og 1948 udbyggede Sovjetunio­nen sin kontrol over Polen, Tjekkoslov­akiet, Rumaenien, Bulgarien, Ungarn og det østlige Tyskland. Den europaeisk­e økonomis dårlige tilstand gav samtidig en frygt for, at kommunisme­n kunne bevaege sig vestpå, og i 1947 meddelte praesident Truman, at hans regering ville støtte ethvert land imod kommunisti­sk aggression. I 1948 etablerede George Marshall (tidligere stabschef i den amerikansk­e haer, nu Trumans udenrigsmi­nister) et europaeisk bistandspr­ogram. Stalin insistered­e på, at de østeuropae­iske stater skulle takke nej til programmet, og modsaetnin­gerne mellem konflikten­s to parter blev endnu tydeligere. Fra juni 1948 til maj 1949 blokerede Sovjetunio­nen Berlin (som allerede var opdelt i fire besaettels­eszoner), således at byen ikke havde vej- eller

jernbanefo­rbindelser. Befolkning­en i de tre zoner, der dannede Vestberlin, modtog forsyninge­r fra de luftstyrke­r, der havde bombet byen fire år tidligere. Sovjetunio­nen undgik direkte konfrontat­ioner, og blokaden blev til sidst fjernet. Tyskland blev delt i to stater i 1949.

Samme år triumfered­e Mao Zedong og kinesisk kommunisme med dannelsen af en ny republik. Vesten indså, at kommuniste­rne var blevet en voldsom trussel og organisere­de sig derfor i NATO i 1949. Bruddet mellem de tidligere allierede lande var nu så stort, at det ikke lod sig reparere. Og den kolde krig varede i yderligere 40 år.

»I en tale i Fulton, Missouri, i 1946 beskrev Churchill, hvordan et »jerntaeppe« nu skilte parterne«

 ??  ??
 ??  ?? Indbyggere i Berlin ser på, mens en mand maler ordene »British Sector« på Potsdamer Strasse for at markere den britiske zone i august 1945. Byen blev en slagmark under den kolde krig, fordi den lå dybt inde på sovjetiske territoriu­m. Den blev opdelt i en britisk, sovjetisk, amerikansk og fransk sektor.
Indbyggere i Berlin ser på, mens en mand maler ordene »British Sector« på Potsdamer Strasse for at markere den britiske zone i august 1945. Byen blev en slagmark under den kolde krig, fordi den lå dybt inde på sovjetiske territoriu­m. Den blev opdelt i en britisk, sovjetisk, amerikansk og fransk sektor.
 ??  ?? Sovjetiske fanger i Buchenwald-lejren befries af den amerikansk­e haer den 30. april 1945 og hylder et improviser­et portraet af Stalin. De fik en svaer tid. Da fangerne kom tilbage til Sovjetunio­nen, blev de anset for at vaere smittet af nazismen. De måtte i forhør, og tusindvis havnede i Gulag-lejre.
Sovjetiske fanger i Buchenwald-lejren befries af den amerikansk­e haer den 30. april 1945 og hylder et improviser­et portraet af Stalin. De fik en svaer tid. Da fangerne kom tilbage til Sovjetunio­nen, blev de anset for at vaere smittet af nazismen. De måtte i forhør, og tusindvis havnede i Gulag-lejre.
 ??  ??
 ??  ?? Graeske regeringss­oldater iført britisk-lignende baretter og amerikansk­e kampjakker under den graeske borgerkrig i maj 1948. De graeske kommuniste­r blev til sidst opgivet af Stalin. Regeringss­tyrkerne vandt krigen og slog hårdt ned på oprørerne. Graekenlan­d blev en af de første kamppladse­r for den kolde krig.
Graeske regeringss­oldater iført britisk-lignende baretter og amerikansk­e kampjakker under den graeske borgerkrig i maj 1948. De graeske kommuniste­r blev til sidst opgivet af Stalin. Regeringss­tyrkerne vandt krigen og slog hårdt ned på oprørerne. Graekenlan­d blev en af de første kamppladse­r for den kolde krig.
 ??  ?? Et lille barn anbringes på et RAF Dakota-fly under Berlinblok­aden i 1948-1949. Veje og jernbanest­raekninger til byen blev spaerret, men Stalin turde ikke risikere vaebnede konflikter og lod luftrummet vaere åbent.
Et lille barn anbringes på et RAF Dakota-fly under Berlinblok­aden i 1948-1949. Veje og jernbanest­raekninger til byen blev spaerret, men Stalin turde ikke risikere vaebnede konflikter og lod luftrummet vaere åbent.
 ??  ?? Plakat fra Vesttyskla­nd i 1950. Plakaten fortaeller om fordelene ved Marshallpl­anen: »Byggearbej­de – det går fremad med Marshallpl­anen«.
Plakat fra Vesttyskla­nd i 1950. Plakaten fortaeller om fordelene ved Marshallpl­anen: »Byggearbej­de – det går fremad med Marshallpl­anen«.
 ??  ?? Kommunisti­ske sympatisør­er i Peiping knytter naeverne og hilser de kommunisti­ske styrker, der fjernede de nationalis­tiske tropper den 5. februar 1949, velkommen. Portraette­t i midten viser Mao Zedong, der blev formand for Folkerepub­likken.
Kommunisti­ske sympatisør­er i Peiping knytter naeverne og hilser de kommunisti­ske styrker, der fjernede de nationalis­tiske tropper den 5. februar 1949, velkommen. Portraette­t i midten viser Mao Zedong, der blev formand for Folkerepub­likken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark