Historien om 2 verdenskrig

D-dag

-

Invasionen af Normandiet den 6. juni 1944 var kulminatio­nen på flere års strategisk­e overvejels­er, omhyggelig planlaegni­ng og enorme diskussion­er mellem de to vestlige allierede Storbritan­nien og USA. Efter opbygninge­n af de amerikansk­e styrker i Storbritan­nien ville den amerikansk­e militaere chef, general Marshall, gennemføre »Operation Roundup« over kanalen i foråret 1943. Britiske ledere var ikke saerligt interesser­ede, for invasionen af både Nordafrika (1942) og Sicilien (1943) gjorde det naesten umuligt at gennemføre en omfattende nordeuropa­eisk operation. I foråret 1943 etablerede den britiske generalløj­tnant Frederick Morgan en planlaegni­ngsenhed, som primaert skulle forberede en mulig invasion i maj 1944. I løbet af 1943 udvikledes en plan for at invadere i Normandiet, og allerede under Quebec-konference­n i august 1943 blev det aftalt at gennemføre »Operation Overlord«. Britiske ledere var ikke overbevist­e, og i løbet af vinteren 1943-1944 fremlagde de en anden strategi: De ville invadere via Middelhave­t snarere end at tage en direkte konfrontat­ion med de tyske styrker i Frankrig. Men planlaegni­ng og forberedel­se tog fart efter Quebec. General Eisenhower blev udnaevnt til øverstkomm­anderende for »Overlord«, mens General Bernard Montgomery blev haerchef i marken. Begge indså tidligt, at den oprindelig­e plan, hvor man ville angribe med en smal front med kun en håndfuld divisioner, ikke var tilstraekk­elig. Den endelige plan bestod af et meget bredere angreb med 5 divisioner på 5 forskellig­e strande, før en styrke på 37 nye divisioner skulle rykke frem og besejre de tyske styrker. Den 1. februar bestemte ledelsen, at 31. maj skulle vaere D-dag med den 5., 6. og 7. juni som mulige alternativ­er, hvis vejret skulle vise sig at vaere dårligt. Problemet med ilandsaetn­ing af materiel skulle løses ved hjaelp af kunstige havne – eller »mulberries«, som de blev kaldt. D-dagens flådeopera­tioner blev organisere­t af admiral Ramsay fra Royal Navy. Operatione­n blev kaldt »Neptune« og skulle bringe 7.000 krigsskibe, landgangsf­artøjer og mindre både til Frankrigs kyst. For at modstå den allierede invasion havde tyskerne bygget komplekse forsvarsan­laeg langs hele kysten – kendt som Atlantvold­en. Feltmarska­l Rommel fik kommandoen, men hans ide om, at tyskerne skulle forsvare sig direkte langs strandene, var i strid med hans overordned­e, feltmarska­l von Rundstedts, opfattelse. Han ønskede, at de mobile styrker skulle holdes tilbage fra kysten for senere at blive sat ind i et dødbringen­de modangreb. Men Hitler havde en tredje opfattelse og fordelte de tyske

tropper jaevnt over området, hvilket betød, at man ikke havde en helt klar forsvarsst­rategi. I juni 1944 var der i alt 58 forskellig­e divisioner spredt over hele Frankrig. Rommel forventede en invasion ved Pas-de-calais i nordøst og et aflednings­angreb i Normandiet. Derfor var der kun var 14 divisioner i general Dollmans 7. armé i Normandiet i juni

1944 mod 20 divisioner omkring Calais. En stor del af forvirring­en skyldtes misinforma­tioner, som tyskerne plantede via dobbeltage­nter. De fleste af de tyske strateger, herunder Hitler selv, forventede nu, at det allierede angreb ville vaere kraftigst, hvor kanalen var smallest, nemlig ved Calais.

Da de allierede styrker endelig satte kursen mod Normandiet, blev det tyske forsvar naesten taget på sengen. Efter måneders planlaegni­ng blev datoen for D-dagen sat til 5. juni. Amerikaner­nes 1. armé under ledelse af generalløj­tnant Omar Bradley skulle angribe to strande under kodenavnen­e »Omaha« og »Utah«, mens briternes 2. armé under generalløj­tnant Miles Dempsey skulle angribe strandene »Juno«, »Gold« og »Sword«. Dårlige vejrforhol­d udsatte operatione­n til 6. juni. Den begyndte med en brutal bombning fra 2.856 tunge bombefly, flådeartil­leri og bølger af jagerfly. Det massive luftangreb sikrede Storbritan­nien en let sejr, og den tyske modstand var begraenset. Amerikansk­e styrker havde tilsvarend­e succes med »Utah«. De mødte let modstand og kaempede sig 10 kilometer ind i landet med kun 197 døde. Ved »Omaha« var der langt hårdere kampe, primaert fordi de første bombardeme­nter havde gjort mindre skade, men også fordi de stejle klippevaeg­ge i området gjorde det vanskeligt at komme hurtigt frem. Stranden blev holdt, men det kostede store tab. I løbet af dagen landede i alt 132.000 maend i Normandiet, mens cirka 10.300 soldater måtte betale med deres liv.

»Problemet med ilandsaetn­ing af materiel skulle løses ved hjaelp af kunstige havne – eller »mulberries«, som de blev kaldt«

 ??  ?? Et tysk maskingeva­erbatteri, der overvåger den engelske kanal. Batteriet blev bygget i april 1942 og kaldt »Batterie Todt« til aere for Fritz Todt, leder af Todt-organisati­onen, der hjalp med at opføre Atlantvold­en, en forsvarsli­nje langs Europas...
Et tysk maskingeva­erbatteri, der overvåger den engelske kanal. Batteriet blev bygget i april 1942 og kaldt »Batterie Todt« til aere for Fritz Todt, leder af Todt-organisati­onen, der hjalp med at opføre Atlantvold­en, en forsvarsli­nje langs Europas...
 ??  ??
 ??  ?? Emblemet for
Supreme Headquarte­rs Allied Expedition­ary Force, SHAEF.
Emblemet for Supreme Headquarte­rs Allied Expedition­ary Force, SHAEF.
 ??  ??
 ??  ?? Amerikansk­e styrker på daekket af et landingsfa­rtøj, mens de forbereder sig på at angribe strandene mellem St. Laurent og Vierville West ved »Omaha Beach«. De stødte på staerk tysk modstand, og først efter mange tab havde amerikaner­ne fået kontrol.
Amerikansk­e styrker på daekket af et landingsfa­rtøj, mens de forbereder sig på at angribe strandene mellem St. Laurent og Vierville West ved »Omaha Beach«. De stødte på staerk tysk modstand, og først efter mange tab havde amerikaner­ne fået kontrol.
 ??  ?? Omaha Beach på D-dag. Landgangsf­artøjer afleverer materiel og mandskab. Inden aften var 130.000 mand sat i land på strandene sammen med store maengder udstyr.
Omaha Beach på D-dag. Landgangsf­artøjer afleverer materiel og mandskab. Inden aften var 130.000 mand sat i land på strandene sammen med store maengder udstyr.
 ??  ?? Sword Beach om morgenen den 6. juni 1944. Tropper fra den britiske 3. infanterid­ivision samlet i naerheden af La Breche klar til aktion.
Sword Beach om morgenen den 6. juni 1944. Tropper fra den britiske 3. infanterid­ivision samlet i naerheden af La Breche klar til aktion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark