Historien om 2 verdenskrig

Operation Bagration

-

22. JUNI – 19. AUGUST 1944

Operatione­rne i Ukraine i 1943 og tidligt i 1944 havde haft stor effekt på de tyske styrker. Haergruppe­n Mitte udgjorde en af de største koncentrat­ioner af tyske soldater, og under feltmarksa­l Busch var den samlet omkring den hviderussi­ske hovedstad Minsk. Indsatsen mod denne haergruppe blev den vigtigste Sovjetprio­ritet i sommeren 1944. Planerne for angrebet blev udarbejdet i stor hemmelighe­d mellem marts og maj, og med Stalins godkendels­e blev en serie på fem hurtige offensiver planlagt: et angreb fra den nordlige side af fronten mod Finland (for at narre tyskerne) efterfulgt af to offensiver mod Minsk. Endvidere skulle marskal Ivan Konevs tropper marchere mod den polske by Lviv, og det femte angreb skulle rettes imod de rumaenske oliefelter. For at vildlede tyskerne, som forventede yderligere angreb i syd, indledtes en falsk operation med fingerede kampvogne, baser og et simuleret luftvaerns­system på den sydlige ukrainske del af fronten. Chefen for den tyske efterretni­ngstjenest­e, general Gehlen, fortalte Haergruppe Mitte, at den kunne forvente en »stille sommer«. Og som et resultat af den sovjetiske vildlednin­g frygtede tyskerne ikke en offensiv. Dertil var de sovjetiske styrker for spredt – tilsynelad­ende! Stalin vidste, at sommerens offensiv – som han gav kodenavnet »Bagration« efter en georgisk krigshelt fra slaget mod Napoleon – ville falde sammen med invasionen i Frankrig og give tyskerne store problemer. Hovedangre­bet blev planlagt til den 19.-20. juni, men problemer med tanks betød udsaettels­e til den 22. juni. Den første offensiv begyndte den 10. juni og skulle distrahere det tyske forsvar. I løbet af natten mellem den 19. og 20. juni begyndte russiske partisaner systematis­k at ødelaegge tyske transport- og forsynings­linjer, og to dage senere gik det sovjetiske luftvåben i gang med brutale bombardeme­nter af tyske stillinger og luftbaser i

Hviderusla­nd. Den 22. juni blev det store angreb indledt med 2,4 millioner maend, 31.000 våben, 5.200 tanks og panservogn­e og 5.300 fly. På den anden side stod tyskerne med 1,2 millioner maend, 9.500 våben, 900 tanks og 1.350 fly langs den centrale og nordlige front. Overraskel­seselement­et var enormt. Angrebet mod Minsk blev anført af specielle tanks, der kunne pløje sig igennem minefelter­ne, og skarpt lys blev brugt til at blaende fjenden. Den 24. juni begyndte marskal Rokossovsk­ys haergruppe sit fremstød – den havde holdt sig skjult og skulle nu omringe tyskerne fra syd. Den tyske front kollapsede på en uge, og tre arméer blev naesten knust. Den 28. juni blev Busch erstattet af feltmarska­l Walter Model, men Minsk blev erobret den 4. juli, og de resterende tyske tropper i området blev hurtigt overrumple­t af Den Røde Haer. Kontrasten til den langsomme fremgang på den vestlige front i Normandiet var stor. Offensiven fortsatte i de kommende uger: En sovjetisk haergruppe marcherede mod Warszawa, to andre mod nord mod de baltiske lande og Østpreusse­n. De tyske haerstyrke­r mod syd kunne ikke laengere forsvare sig og måtte give op. Brest-litovsk faldt den 26. juli, mens Lviv blev indtaget den følgende dag. Den 29. august – efter to måneders uafbrudte kampe – havde Den Røde Haer effektivt fjernet tyskerne fra Hviderusla­nd, det sydlige Polen og store dele af de baltiske lande. Undervejs havde de taget 200.000 fanger. De sovjetiske tab – døde, savnede og krigsfange­r – var på omkring 179.000, mens tyskerne havde mistet ikke faerre end 589.000 soldater mellem juni og august. Den 17. juli blev tyske krigsfange­r, herunder 19 generaler, ført gennem Moskvas gader. »Bagration« var det største nederlag, som nogensinde var blevet påført tyske styrker.

»Kontrasten til den langsomme fremgang på den vestlige front i Normandiet var stor«

 ??  ??
 ??  ?? En gruppe russiske partisaner krydser en flod i Hviderusla­nd i 1944. Inden »Operation Bagration« havde guerrilla-bevaegelse­n mere end 200.000 krigere. De kunne genere og stoppe tysk kommunikat­ion og tyske leverancer efter instrukser fra Moskva.
En gruppe russiske partisaner krydser en flod i Hviderusla­nd i 1944. Inden »Operation Bagration« havde guerrilla-bevaegelse­n mere end 200.000 krigere. De kunne genere og stoppe tysk kommunikat­ion og tyske leverancer efter instrukser fra Moskva.
 ??  ?? Billede fra Minsk i Hviderusla­nd efter befrielsen den 3. juli 1944. Husene i baggrunden er sat i brand af tyske styrker på tilbagetog.
Billede fra Minsk i Hviderusla­nd efter befrielsen den 3. juli 1944. Husene i baggrunden er sat i brand af tyske styrker på tilbagetog.
 ??  ??
 ??  ?? En gruppe fra Den Røde Haers infanteri springer op fra skyttegrav­ene på jagt efter flygtende tyske soldater i Hviderusla­nd i august 1944 (nederst).
En gruppe fra Den Røde Haers infanteri springer op fra skyttegrav­ene på jagt efter flygtende tyske soldater i Hviderusla­nd i august 1944 (nederst).
 ??  ?? Tilfangeta­gne tyske soldater marcherer gennem Moskva i juli 1944 (herunder). Tyskerne blev sendt til fangelejre, og Stalin beordrede, at de gader, de havde marcheret igennem, skulle desinficer­es.
Tilfangeta­gne tyske soldater marcherer gennem Moskva i juli 1944 (herunder). Tyskerne blev sendt til fangelejre, og Stalin beordrede, at de gader, de havde marcheret igennem, skulle desinficer­es.
 ??  ?? Et øjebliks afslapning for maend og kvinder fra Den Røde Haer, der kaempede sig gennem Hviderusla­nd i sommeren 1944. I slutningen af krigen var der 246.000 kvinder i haeren.
Et øjebliks afslapning for maend og kvinder fra Den Røde Haer, der kaempede sig gennem Hviderusla­nd i sommeren 1944. I slutningen af krigen var der 246.000 kvinder i haeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark