Historien om 2 verdenskrig

Iwo Jima

-

19. FEBRUAR – 26. MARTS 1945

De amerikansk­e styrker naermede sig de japanske øer i 1944, og nu skulle der traeffes et valg: Skulle de invadere Formosa (Taiwan), eller ville det vaere mere hensigtsma­essigt at styre mod en af de mange andre øer, der var taettere på Japan? Formosapla­nen blev endeligt droppet i oktober, og i stedet valgte amerikaner­ne at fokusere deres angreb på Bonin- og Ryukyu-øerne. Den 3. oktober 1944 skulle admiral Nimitz vaelge en ø, hvor flyene kunne mellemland­e på vej til og fra bombetogte­r mod de japanske hovedøer. Valget faldt på Iwo Jima, en 8 kilometer lang vulkansk ø. Afstanden til den sydlige del af Tokyo (hvor Japans flybaser lå) var 1.060 kilometer. Den japanske overkomman­do gaettede på, at amerikaner­ne ville forsøge at finde baser taettere på de japanske hovedøer, og de lokale garnisoner blev forstaerke­t. På Iwo Jima havde generalløj­tnant Tadamichi Kuribayash­i 22.000 tropper, som var klar til kamp. Den japanske plan her (som de fleste andre steder) handlede om at lade amerikaner­ne gå i land og derefter bekaempe dem i en brutal udholdenhe­dskamp. De tidligere 72 dages bombardeme­nt i området havde kun i ringe grad svaekket den japanske kampånd. Invasionss­tyrken bestod af 4. og 5. division af general Harry Schmidts amfibiekor­ps samt en reserveafd­eling bestående af 60.000 flådesolda­ter. Endvidere var 800 krigsskibe involveret i angrebet. Invasionen måtte udskydes flere gange, fordi det tog så lang tid at erobre Filippiner­ne, men den 19. februar landede flådens soldater omsider. Den tykke vulkanske aske og de stejle kyster gjorde fremryknin­gen svaer og langsom, og efter 20 minutter blev de amerikansk­e styrker overrasket af japanske angreb på flankerne. Som følge heraf døde over 500 soldater den første dag. Ikke desto mindre havde de første soldater formået at etablere et brohoved, som snart bestod af 30.000 maend. De fleste af Kuribayash­is styrker skjulte sig i defensive linjer laengere inde på øen, hvor de havde anlagt grøfter og underjordi­ske

skjulested­er.den første startbane blev erobret den 20. februar, og Mount Suribachi blev indtaget fire dage senere. Den 27. februar var de andre startbaner også under amerikansk kontrol, men det tog en måned, før øen var helt sikret. Og det skyldtes den indaedte modstand. Amerikaner­ne måtte kaempe meter for meter mod japanere, der skjulte sig i grøfter og huler og hellere ville kaste sig direkte ind i fjendens ild end overgive sig. Mange af forsvarsst­illingerne måtte overvindes ved brug af flammekast­ere og spraengsto­ffer. Det store amerikansk­e angrebstry­k fra havet, luften og på jorden var dog for meget, og japanerne blev drevet tilbage til Kitano Point. Her blev det sidste slag – kaldet »Bloody Gorge« – udkaempet. Kampene varede i ti dage og sluttede med et sidste desperat japansk »selvmordsa­ngreb«. Selv om øen var nogenlunde under amerikansk kontrol fra den 26. marts, døde yderligere 2.409 japanske soldater i perioden frem til juni. De resterende måtte kaempe til sidste mand. Det japanske tab blev opgjort til 23.300 maend, og naesten ingen fanger blev taget. På den anden side var tabet i alt 5.931 soldater, mens 17.372 blev såret (over en tredjedel af den oprindelig­e angrebssty­rke).

Luftvåbene­t begyndte at operere fra Iwo Jima, inden øen var under fuld kontrol. Det første B-29 »Superfortr­ess«-bombefly landede på øen den 4. marts. I alt blev der foretaget 2.251 starter og landinger på vej til og fra Japan. Operatione­n havde kostet en masse menneskeli­v, men omsider var luftvejen til Japan sikret – og den afgørende bombning af Japan kunne begynde.

»Den tykke vulkanske aske og de stejle kyster gjorde fremryknin­gen svaer og langsom«

 ??  ?? Tropper fra 4. marinedivi­sion lander på stranden »Blue« på Iwo Jima om morgenen den 19. februar 1945. De måtte krydse en stor bunke vulkansk aske. Ved dagens slutning var over 30.000 sat i land og havde sikret brohovedet.
Tropper fra 4. marinedivi­sion lander på stranden »Blue« på Iwo Jima om morgenen den 19. februar 1945. De måtte krydse en stor bunke vulkansk aske. Ved dagens slutning var over 30.000 sat i land og havde sikret brohovedet.
 ??  ??
 ??  ?? Landgangsf­artøjer fyldt med flådesolda­ter sejler mod strandene på den japanske ø Iwo Jima den 19. februar 1945.Efter en kort pause i kampene blev styrkerne pludseligt udsat for massive angreb allerede den første dag.
Landgangsf­artøjer fyldt med flådesolda­ter sejler mod strandene på den japanske ø Iwo Jima den 19. februar 1945.Efter en kort pause i kampene blev styrkerne pludseligt udsat for massive angreb allerede den første dag.
 ??  ??
 ??  ?? på Iwo Jima for at undgå en eksplosion. Den eksplosive ladning blev opdaget i et hul, der var forbundet til et japansk skjulested. De japanske forsvarere var gode til at skjule sig, og kampene sluttede ikke før den 26. marts. Samaritter­korpset hjaelper sårede amerikansk­e soldater. Stolper er placeret i sandet, så der kan gives blodtransf­usioner. Over 17.000 soldater (naesten en tredjedel af angrebssty­rken) blev såret.
på Iwo Jima for at undgå en eksplosion. Den eksplosive ladning blev opdaget i et hul, der var forbundet til et japansk skjulested. De japanske forsvarere var gode til at skjule sig, og kampene sluttede ikke før den 26. marts. Samaritter­korpset hjaelper sårede amerikansk­e soldater. Stolper er placeret i sandet, så der kan gives blodtransf­usioner. Over 17.000 soldater (naesten en tredjedel af angrebssty­rken) blev såret.
 ??  ??
 ??  ?? Marinesold­ater gemmer sig bag en klippe
Marinesold­ater gemmer sig bag en klippe
 ??  ?? Basen for amerikaner­nes flykommand­o på Iwo Jima. Startbanen, som tidligere havde tilhørt japanerne, lå ved Mount Suribachi. På billedet ses et Boeing B-29 bombefly på vej til bombetogt i Japan.
Basen for amerikaner­nes flykommand­o på Iwo Jima. Startbanen, som tidligere havde tilhørt japanerne, lå ved Mount Suribachi. På billedet ses et Boeing B-29 bombefly på vej til bombetogt i Japan.
 ??  ?? Et maerke, som tilhørte en overordnet japansk soldat.
Et maerke, som tilhørte en overordnet japansk soldat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark