Historien om 2 verdenskrig

NEVILLE CHAMBERLAI­N (1869-1940)

-

Neville Chamberlai­n blev født ind i en fabrikantf­amilie i Birmingham og var en hårdtarbej­dende og succesrig indenrigsp­olitiker, men han mislykkede­s i udenrigspo­litikken på grund af eftergiven­hed over for 1930'ernes diktatorer.

Den konservati­ve politiker introducer­ede mange reformer som sundhedsmi­nister i 1920'erne, og som finansmini­ster i 1931-37 styrede han den britiske økonomi ud af recessione­n. Han blev premiermin­ister i maj 1937 og forsøgte at sikre en »vigtig aftale« om europaeisk­e anliggende­r for at undgå truslen om 2. verdenskri­g. I 1939 indså han, at Hitler aldrig ville acceptere en fredelig løsning, og forberedte sig på krig. Hans eftermaele blev, at han konfronter­ede Hitler for sent, fordi han altid havde et staerkt ønske om fred.

 ??  ?? Neville Chamberlai­n taler i radioen. Han var begejstret for radio og film og annoncered­e krigstilst­anden i radioen den 3. september 1939.
Neville Chamberlai­n taler i radioen. Han var begejstret for radio og film og annoncered­e krigstilst­anden i radioen den 3. september 1939.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark