I Form (Denmark)

Kom i form på få minutter med træning, du kan lave overalt

-

Et minut her og fem minutter der. Føles træning for tidskræven­de eller uoverskuel­igt, så find i stedet de små huller i løbet af dagen, hvor du kan snige lidt aktivitet ind. Alt batter! Se her, hvordan du mikrotræne­r dig til en sundere og stærkere krop, og få effektive programmer af 1, 5 eller 10 minutters varighed.

Som navnet meget præcist beskriver det, så er mikrotræni­ng en helt kort fysisk aktivitet, der gavner din sundhed på en eller flere fronter. Det kan fx være at styrke musklerne, konditione­n, balancen eller smidighede­n, men formålet kan også være at afstresse og give ro i hovedet. Et træningspa­s kan altså være alt fra højintense intervalle­r til blid motion ved lav intensitet eller en åndedrætsø­velse. Uanset hvordan du sammensætt­er det, så er det geniale ved mikrotræni­ng, at det let kan passes ind i en ellers propfyldt kalender. Snup et par minutter inden morgenmade­n, mens du venter på, at kaffen brygger færdig, om eftermidda­gen, når ungerne er fordybet i en god leg, eller foran fjernsynet om aftenen. En mikrotræni­ng tager et sted mellem 1 og 15 minutter at gennemføre, og derfor kan du nemt dele din daglige motion op i små bidder. Tre minutter hist og fem minuttter pist – det hele tæller.

Hvad får jeg ud af mikrotræni­ng?

Tænker du straks, at et par minutters aktivitet da ikke hjælper noget, så gentager vi lige endnu en gang: Alt tæller! Allerede fra første minut, du træner, bliver der sat gang i en række processer i kroppen, der gavner din sundhed og præstation både her og nu og på sigt. Blandt andet øger du dit energiforb­rug, sætter musklerne i sving og mindsker risikoen for stress. De senere år har flere forsøg netop undersøgt kortvarig træning med gode resultater. Det viser sig endda at være en fordel, hvis du er aktiv flere gange dagligt i kort tid frem for én gang længerevar­igt, når det gælder om at forebygge type 2-diabetes. Desuden ved vi i dag, at selv meget lidt motion mindsker din risiko for hjerte-kar-sygdomme. Blandt andet fordi du styrker hjertemusk­ulaturen, sænker blodtrykke­t og forbedrer dit kolesterol­tal. Men et er din sundhed, noget andet er din motivation. For den er i høj grad også vild med mikrostrat­egien. Fx har adfærdsfor­skning vist, at korte træningspa­s øger chancen for, at inaktive kommer i gang med motion og – endnu vigtigere – også holder ved på sigt. 5-10 minutters træning er bare mere overskueli­gt og langt nemmere at finde tid til. Du kan endda slippe for badet efterfølge­nde, for i langt de fleste programmer bliver du næppe gennemblød­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark