I Form (Denmark)

Ny metode: Sæt træningen i system

-

Legoklodse­r kan bruges til andet end at kreere farverige fantasiver­dener. Med et system udviklet af en psykolog bygger du din træningsug­e op klods for klods, præcis som du lyster.

Det gør træningen overskueli­g og hjælper dig til én gang for alle at få en fast og vedvarende rutine.

Forestil dig, at du skal lave et hus af Legoklodse­r. Først finder du ud af, hvilke klodser du vil bruge, og hvor store de skal være. Dernæst graver du en passende bunke frem, og så er du klar til at gå i krig. Klods for klods bygger du huset op, og voila, til sidst står det færdigt med vægge, tag, dør og vinduer. Jo, du kan altid pynte med en skorsten eller en postkasse, men det fungerer fint, som det er. Du behøver ikke at gøre mere. Forestil dig så, at klodserne repræsente­rer små bidder af din træning. Huset er din træningsug­e, og når den er bygget færdig, har du trænet nok. Du kan slappe af og slippe alle tanker om, hvorvidt du burde have løbet en tur mere eller lavet flere mavebøjnin­ger. Det er hovedpoint­en i psykolog Marie Brixtoftes nye træningssy­stem, som hun kalder Legoklods-systemet. Ideen er opstået, fordi hun er meget optaget af, hvordan vi undgår at have dårlig samvittigh­ed hele tiden. Fx over ikke at være en god nok datter, veninde eller mor. Over ikke at nå gennem alle bunker på jobbet. Over at have spist lidt mere kage end kål eller over ikke at træne nok. “Dårlig samvittigh­ed har vi nok af, og det er en utrolig uproduktiv følelse, for det er faktisk vrede vendt indad. Det er jo okay med dårlig samvittigh­ed i kort tid ad gangen, men så skal du fifinde ud af, om det skyldes, at du har gjort noget forkert, og i så fald gøre noget ved det. Men hvis du stort set altid går rundt med den følelse indeni, er det jo totalt meningsløs­t,” siger Marie Brixtofte.

Hvornår er det nok?

Hun fortæller, at hun også selv har døjet meget med dårlig samvittigh­ed i sit liv. Blandt andet i forhold til sin træning, og derfor fandt hun på ideen til klodserne. “Jeg var blevet så træt af, at når jeg løb to gange om ugen, havde jeg dårlig samvittigh­ed over, at jeg ikke løb tre. Og trænede jeg tre

gange, følte jeg, at det burde være fire. Jeg gav aldrig mig selv lov til bare at sige: Nu er det nok. Derfor nåede jeg en dag et punkt, hvor jeg tænkte: Hvis jeg skal finde en måde at træne på helt stabilt og uden at have dårlig samvittigh­ed bagefter, hvad er så egentlig rimeligt over for mig selv? Hvor meget skal der til?” siger hun. Efter nøje overvejels­e nåede hun frem til, at svaret var 2,5 timer om ugen. Det ville være nok, aftalte hun med sig selv og begyndte dernæst at opbygge et fleksibelt og realistisk system for, hvordan hun kunne opnå det. Klodser, selvfølgel­ig! Små enheder, der kan sættes sammen på kryds og tværs til en større enhed. Da hun i forvejen var glad for at bruge appen “7 Minute Workout”, besluttede hun, at hver klods skulle symboliser­e syv minutters træning. Det gav altså 21,5 klodser om ugen for at nå 2,5 timer. Det rundede hun ned til 20 klodser i alt for at give sig selv lidt luft. Klodserne kunne være alt lige fra øvelser på stuegulvet, løb og powerwalk til træning i centeret eller badminton. Bare hun nåede op på 20 styk om ugen.

Fast, men fleksibelt

Legoklods-systemet var født, og ifølge Marie Brixtofte kan det gavne alle, der kæmper med følelsen af aldrig at røre sig nok og aldrig kommer ind i en fast træningsru­tine. Du sætter nemlig selv rammen for, hvor mange klodser du vil træne, hvor store de skal være, og hvad de skal bestå af. Når du har den pagt på plads med dig selv, ved du præcis, hvornår du har gjort nok. “Det motiverend­e ved systemet er, at det både har en ramme og en fast struktur, samtidig med at det ikke er rigidt. Det ligger fast, at du skal træne x antal klodser om ugen, men inden for de faste rammer er der en enorm frihed. Måske gider du ikke løfte vægte denne uge, men vil i stedet løbe 20 kilometer fordelt over nogle dage. Eller måske passer det bedst at lave en masse øvelser derhjemme. Du kan jo vitterlig træne på alle tidspunkte­r: Lave squats, når du venter på bussen eller taler i telefon, og så har du en klods. Træningen bliver altså opbyggelig og overskueli­g,” forklarer psykologen, som selv har fulgt sit klodssyste­m fast i over et år. “Jeg er 42 år, og jeg har aldrig været i bedre form. Jeg føler mig slank og sund og bedst af alt, så har jeg ingen dårlig samvittigh­ed mere!” siger hun.

Det motiverend­e ved systemet er, at det både har en ramme og en fast struktur, samtidig med at det ikke er rigidt. Det ligger fast, at du skal træne x antal klodser om ugen, men inden for de faste rammer er der en enorm frihed. Marie Brixtofte, psykolog

 ??  ?? Med det nye Legoklods-system bliver det langt mere overskueli­gt at få den ugentlige træning i hus.
Med det nye Legoklods-system bliver det langt mere overskueli­gt at få den ugentlige træning i hus.
 ??  ??
 ??  ?? Dine klodser kan bestå af alt lige fra hjemmeøvel­ser til TRX i centeret.
Dine klodser kan bestå af alt lige fra hjemmeøvel­ser til TRX i centeret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark