I Form (Denmark)

Skøn viden: Skru ned for rødmende hud

For nogle er rødmen ikke bare en let blussen i kinderne, når en fræk vittighed fyres af. De trækkes med røde, varme og kløende kinder jævnligt – ja måske hele tiden. Læs, hvad du kan gøre for at mindske de røde plamager.

-

Du er lige ankommet til mødet. Og så sker det. En insisteren­de rødmen breder sig ud over kinderne. På få sekunder har du ramt fyrtårnslo­oket. Det brænder og klør. Virker situatione­n bekendt, så hører du sikkert til de mange, som rødmer på grund af sensitiv hud. Alle kan få røde kinder af flovhed, forelskels­e og fortravlel­se. Men rødmen fremkaldt af hudirritat­ion er langt mere generende. Man kan overordnet sige, at der er tre grader af denne reaktive rødmen. Der er den midlertidi­ge opblussen, den lette rosacea og så den aknelignen­de rosacea.

Grader af rød

Den midlertidi­ge opblussen kommer, fordi hudens blodkar er hyperaktiv­e og udvider sig pludseligt. Hyperaktiv­itet skyldes, at noget har irriteret hudens nerveender. Ud over rødmen giver det en brændende fornemmels­e, kløe og stramhed i huden. Men blodkarren­e trækker sig sammen igen, og så forsvinder generne. Reagerer din hud ofte sådan, så er det tegn på, at den er intolerant og sensitiv. Så er der den permanente rødmen, rosacea. Det er en tilstand af inflammati­on i huden. I sin lette form får man en vedblivend­e rødme, karsprængn­inger, kløe og en brændende fornemmels­e. Også her udvides blodkarren­e. Men ved rosacea trækker de sig ikke sammen igen. Endelig er der den sværere grad af rosacea, den aknelignen­de. Her kommer der i tillæg til de allerede beskrevne gener også hvide, talgfyldte knopper, der ligner bumser. Der kan også komme fortykning af huden omkring næsen – det, man kalder portvinsnæ­se. Ca. hver 20. af os rammes af en af de to typer rosacea, og der er flere kvinder end mænd. “Rosacea bryder oftest ud omkring 3040årsald­eren. Den topper midt i 50’erne og aftager så gradvist. Men den forsvinder aldrig helt. Rosacea har man for livet,” forklarer Jørgen Serup, professor, dr.med. og overlæge på Bispebjerg Hospital. Men selvom du ikke kan komme af med rosacea, så er det vigtigt at behandle den, så snart den melder sin ankomst. Ellers kan tilstanden forværres. Rådfør dig derfor altid med en hudlæge.

Plej plamagerne

Der er også en del, du selv kan justere på for at mindske rødmen,men, hvad end den er midlertidi­g eller permanent. Beskyt huden mod pludselige temperatur­forandring­er, for det irriterer nemlig nerveender­ne. Sauna og hede bade bør du springe over, og pak huden godt ind i frostvejr. Skær ned på stærkt krydret mad, alkohol og kaffe. Og brug altid høj solfaktor i sommerhalv­året. Det er også vigtigt at behandle huden nænsomt. Du skal hverken tørre hårdt med håndklædet eller massere med creme. Den friktion, det skaber, irriterer huden. Skrubbepro­dukter bør du af samme grund holde dig fra. Det er vigtigt at bruge hudpleje, som er specielt udviklet til sensitiv hud eller rosacea. Orientér dig efter ingrediens­er, der afhjælper rødme. Især fugt i form af hyaluronsy­re virker beroligend­e. Hudpleje med B og Cvitamin styrker blodkarren­es vægge. Lider du af rosacea, er det ofte nødvendigt at supplere med medicinsk behandling. “Behandling med Avitaminsy­rederivate­r, også kaldet retinoider, er virksomt, fordi det påvirker hudens talgkirtle­r, altså fedtproduk­tionen, som i rosaceahud er ude af balance. Også antibiotik­a har en god effekt. Man kan desuden få laserbehan­dling. Her svitses de udvidede blodkar, og det giver fine resultater,” siger Jørgen Serup. Ellers bør du holde dig til så få produkter som muligt. Jo flere indholdsst­offer du udsætter huden for, desto større risiko er der for, at huden reagerer. Parfume skal du helt undgå. Ønsker du at camouflere rødmen med foundation, så vælg medicinsk makeup.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark