I Form (Denmark)

KIG PÅ KULØREN

-

Farveændri­nger kan både være et tegn på kvalitetsf­orbedring og kvalitetsf­orværring. Uanset art skal farverne næsten altid gerne være kraftige – spinaten skal være skrigende grøn, appelsinen fin orange, og jordbærren­e dybrøde. Farverne udvikler sig, når de udsættes for lys, og dermed bliver de kraftigere i farven, som de modnes, for derefter at falme igen, efterhånde­n som de bliver overmodne. Du kender det måske fra pærer, hvor du skal gå efter de grønne, hvis du kan lide dem sprøde, mens du skal snuppe en af de gullige, hvis du er til den mere overmodne og saftige variant. HER KAN DU HOLDE ØJE MED FARVEN KÅL

Klare farver er kodeordet. Blomkål skal fx være kridhvid, og broccoli klar grøn. Begynder farverne at falme, er kålen på vej til at blive overmoden.

VANDMELON Mange tror fejlagtigt, at en god vandmelon har en helt ensartet grøn farve med mønster, men faktisk er det et godt tegn, hvis den har en lille gul plet på maven – cirka lige så stor som en håndflade. Pletten skal være gul og ikke hvidlig, og den skal være en plet og ikke et generelt skær over hele vandmelone­n.

BANAN Den bliver flot gul, når den er moden, men nogle foretrække­r at spise den brun og dermed overmoden. Når en banan modnes, er det stivelsen, der bliver omdannet til sukker, og det er også sukkeret, der sørger for, at den skifter farve.

MANGO En hel grøn mango er ikke spiseklar. Den skal være lidt gylden og gerne rødlig nogle steder. Derudover skal den dufte lidt sødt og give en anelse efter, når du trykker på den.

TOMATER Det er stoffet klorofyl, der gør, at tomater er grønne, inden de modnes. Efterhånde­n som de ældes, vil den grønne farve forsvinde og gule, orange og røde karotenoid­er træde frem. Smagsstoff­erne opkoncentr­eres, samtidig med at klorofyl nedbrydes. Farven er derfor en vigtig indikator, når du skal vurdere, om tomater er spiseklare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark