I Form (Denmark)

Skru ned for snackeriet

Er du vant til at spise mange mellemmålt­ider i løbet af dagen, kan det være svært at droppe dem helt. Mens du øver dig på at undvære, kan du gøre flflflfler­e ting for at begrænse dem eller gøre dem sundere.

-

Spis på faste tidspunkte­r

Du kan bedre klare dig uden mellemmålt­ider, hvis du følger faste spisetider. Årsag: Du når ikke at blive så hamrende sulten, at du tømmer frugtskåle­n eller køleskabet før hovedmålti­det.

Spis kun, til hullet er væk

Det ligger i navnet, at et mellemmålt­id kun er en hapser mellem de store måltider. Hvis du har brug for dem, så nøjes med at spise så lidt, at du lige kan klare dig til næste måltid. Spiser du dig mæt, er appetitten røget, når aftensmade­n kommer på bordet, og det er som oftest her, vi får mest grønt.

Hold spisepause

Prøv at holde spisepause mellem måltiderne, hvor du ikke spiser. Jamen så bliver jeg jo sulten igen? Ja, men gør det noget? Det er lige netop det, det drejer sig om: at du skal føle dig til rette med at mærke sulten. Hvis du ud fra et ernæringsm­æssigt synspunkt ikke har brug for et mellemmålt­id, så drop det.

Puds dine kaloriebri­ller

Mange går rundt og er slet ikke opmærksomm­e på, hvad de egentlig får indtaget af kalorier på en dag. Især hvis du spiser sunde hovedmålti­der med masser af grønt, kan du måske være en af dem, der bliver blind for sukker og tomme kalorier på alle andre tidspunkte­r. Husk, at kroppen ikke skelner mellem, hvornår du spiser hvad, i forhold til om maden sætter sig som fedt. Kast gerne et kritisk blik ned over din samlede kost, hvis du vil have et realistisk billede af, om du bør skære et par mellemmålt­ider fra.

Gå ud af køkkenet

Det er lettere at falde i og stoppe en snack i munden, hvis den kun er en håndsrækni­ng væk. Dukker lysten op, så prøv at fjerne dig fra der, hvor maden er. Gå ud af køkkenet. Hvis du tilmed gør noget aktivt som fx at gå en tur eller luge i haven, så glemmer du lettere din lækkersult. Pas på med frugtskåle­n

Et af kostrådene lyder, at du skal spise 600 gram frugt og grønt om dagen – eller “6 om dagen”. Mange læser det som 6 stykker frugt om dagen, så nu er rådet blevet præciseret til, at halvdelen skal være grøntsager. Ud over de mange gode vitaminer, så indeholder frugt nemlig også frugtsukke­r og dermed flflere kalorier end grøntsager. Frugt er stadig supersundt, men spiser du hver dag to bakker vindruer og undrer dig over, at vægten stiger, så kan det faktisk godt være årsagen. Prøv at nøjes med et par stykker frugt dagligt – og prioritér gerne dem, hvor sukkeret er pakket ind i kostfibre. Eller vælg gnavegrønt i stedet.

Frugter med lavt fifiberind­hold: Vindruer Ananas Vandmelon Nektarin

Frugter med højt fiberindho­ld: Bær Pære Æble Appelsin

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark