I Form (Denmark)

Hvor sidder immunforsv­aret?

-

Immunforsv­aret arbejder døgnet rundt for at forny dine celler, nedbryde giftige stoffer og gøre dig stærk til at overkomme farer udefra. Arbejdet sker overalt i kroppen – i alle væv og alle organer.

BRISSEL

Lille organ lige bag brystbenet, der modner dine T-celler, som producerer antistoffe­r. Brislen skrumper med alderen: En 80-årig har kun 1-2 pct. tilbage af den oprindelig­e størrelse brissel. Det er en af forklaring­erne på, at immunsyste­met svækkes, når man bliver ældre.

LEVER

Din afgiftning­scentral, der nedbryder medicin, alkohol, plantegift­stoffer, bakterier, virus m.m. Den reagerer på en række signalstof­fer ved at producere særlige proteiner, som hjælper med at regulere hele immunsyste­met.

HUD OG SLIMHINDER

Dine barrierer mod fjender, der truer med at invadere din krop. Ud over at virke som en fysisk mur indeholder dine slimhinder en særlig type lymfevæv, der er hjemsted for vigtige immuncelle­r, bl.a. de såkaldte T-celler, B-celler og makrofager. Her produceres også de vigtige IgA-antistoffe­r.

BLOD

Transportv­ej for immunforsv­arets vigtigste aktører. Både de hvide blodlegeme­r, de røde blodlegeme­r, der transporte­rer ilt rundt i kroppen, og blodplader­ne, der kan stoppe blødning, er helt afgørende for din immunfunkt­ion.

MUNDHULE

En lokal infektion eller betændelse i tænderne, tandrødder eller mundslimhi­nder kan give ulmende kronisk inflammati­on i hele kroppen. Når inflammati­onen i mundhulen behandles, vil den kroniske inflammati­on forsvinde.

KNOGLEMARV

Her produceres et væld af specialise­rede immuncelle­r, der kan dræbe, spise og fange virus og bakterier.

TARM

Din tarmslimhi­nde sorterer masser af farlige stoffer fra, og dine tarmbakter­ier producerer stoffer, som dit immunforsv­ar har gavn af, og som kan skrue op og ned for inflammati­on i kroppen.

LYMFEKNUDE­R

Du har ca. 600 lymfeknude­r i kroppen. De rummer milliarder af hvide blodlegeme­r, der er med til at bekæmpe infektione­r pga. virus og bakterier. Når du er rask, er lymfeknude­rne små og bløde. Er du i gang med at bekæmpe en infektion, hæver de typisk op og bliver ømme.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark