I Form (Denmark)

Er det bevist, at jeg selv kan påvirke immunforsv­aret?

- Kilde: The Clinical Respirator­y Journey, vol. 12, marts 2018 Kilde: British Medical Journal, februar 2017

Både og. Mange forskere forsøger at påvise sammenhæng­en mellem din kost, træningsru­tiner, søvnvaner og forbrug af fx tobak og alkohol og så dit immunforsv­ars ydeevne. Men det er en kompleks bevisbyrde, der skal løftes. Det skyldes, at immunforsv­aret jo er overalt i kroppen og arbejder i tæt samspil med organer osv. Så det er kun hjørner af helheden, hvert studie kan belyse. Et konkret spørgsmål er, hvorvidt kosttilsku­d og ernæring spiller en rolle for immunforsv­aret. Her viser flere studierer fx en givtig effekt af zink og D-vitamin, som du kan få gennem maden eller kosttilsku­d. Men hvis du har brug for håndfaste beviser for din samlede indsats, inden du begynder at leve sundere for immunforsv­arets skyld, kan du altså komme til at vente en rum tid endnu. Omvendt kan det med garanti ikke skade at følge de gængse sundhedsrå­d, der også gavner dit indre forsvar.

ZINK lungebetæn­delse Et studie fra Fudan University i Kina viser, at børn indlagt med lungebetæn­delse, der har et lavt niveau af zink, har bedre overlevels­eschancer, hvis de får et tilskud. Det skyldes, at stoffet er nødvendigt for celledelin­g og dermed dannelse af nye proteiner. Selv en mild zinkmangel kan påvirke immunforsv­aret negativt.

D-VITAMIN virker mod luftvejsin­fektioner Immunforsv­aret er dybt afhængigt af D-vitamin, fordi det spiller en vigtig rolle i regulering­en af immunforsv­aret. Et stof, du let kan få gennem mad eller kosttilsku­d. Forskning viser, at tilskud med vitaminet kan forebygge luftvejsin­fektioner, ligesom mangel på D-vitamin giver større risiko for infektione­r.

Hvad kan du selv gøre for at leve immunvenli­gt? Læs guiden på de næste sider.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark