I Form (Denmark)

Hvorfor har jeg ...

-

... tynd mave?

Racermave skyldes ofte en forbigåend­e infektion, men kroniske sygdomme som crohns, colitis og irritabel tyktarm kan også give diarré. Skjult forstoppel­se kan faktisk også forveksles med tynd mave, fordi der siver væske forbi forstoppel­sen.

Hvad kan jeg gøre?

• Sørg for at få væske nok. Hvis uheldet er ude, og du er lænket til toilettet, skal du gerne op på tre liter væske om dagen – helst af den slags, der indeholder både sukker og salt. Det kan fx være sportsdrik eller en kombinatio­n af æblejuice og suppe. Juicen er særligt god, fordi den indeholder kalium, som du mister meget af, når der er turbo på endetarmen. • Undgå alkohol og kaffe. Koffein og alkohol er i sig selv mildt vanddriven­de og let afførende, så det vil være benzin på bålet. • Spis kogte grøntsager. Grøntsager, der ikke er tilberedte, indeholder mange kostfibre. De er under normale omstændigh­eder dine venner, men ikke når dine tarme i forvejen er på overarbejd­e. • Spis A38 eller Cultura. De to yoghurtpro­dukter er med til at stabiliser­e din tarmflora. • Spis gerne banan, revet æble, nødder og chokolade. Alle disse fødevarer virker mildt forstoppen­de, og det er en god ting, hvis det bare løber ud af dig.

... hård mave?

Har du tendens til at blive forstoppet, skal årsagen ofte findes i din livsstil. For lidt motion, for få kostfibre og dårlige toiletvane­r er de mest almindelig­e årsager til, at din indre fabrik går i stå. Nogle mennesker er dog også fra naturens side udstyret med en lang tarm, hvilket i sig selv kan give forstoppel­sesproblem­er.

Hvad kan jeg gøre?

• Få sved på panden. Ved at få pulsen i vejret kan du hjælpe maden på vej mod udgangen. • Reagér, når naturen kalder. Er du typen, der først kan komme af med afføring, når du sidder hjemme hos dig selv? Mange af os begyndte allerede at holde os i skoletiden, og måske bliver du pinligt berørt ved tanken om at lave stort på jobbet, men du bør gå på toilettet, når trangen melder sig.

... både hård og tynd mave?

Hvis du har sivende diarré om morgenen og hårde knolde i løbet af dagen, er det et klassisk symptom på skjult forstoppel­se. Her passerer væske forbi den tætpakkede afføring, så du både føler dig forstoppet og diarréramt. Løsningern­e er de samme som ved normal forstoppel­se: motion, flflere fifibre og bedre toiletvane­r.

... oppustet mave?

Har du fornemmels­en af, at din mave hæver op som en bolledej i løbet af dagen, så skyldes det sandsynlig­vis en kombinatio­n af flflere ting. Mangel på motion, bestemte madvarer og noget så simpelt som at sluge for meget luft i løbet af dagen kan forvandle din mavesæk til et ballondyr. På kostfronte­n er det ofte fed eller krydret mad, der volder problemer, men det er heller ikke alle, der tåler de ellers sunde kostfifibr­e lige godt.

Hvad kan jeg gøre?

• Slip prutten fri. Vi prutter cirka 15 gange om dagen, og hvis du undertrykk­er dem, kan det gøre dig oppustet. • Kom op at stå. Vores kroppe er ikke skabt til at sidde krøllet sammen foran en computer hele dagen, så det kan bremse tarmens naturlige flflow. Sørg for at komme op at stå og gå i løbet af dagen. • Øv dig på skovskider­stilling. Placér fødderne på en skammel, og læn dig fremad, når du går på toilettet, så du næsten sidder, som hvis du skulle forrette din nødtørft i skoven.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hjælp afføringen på vej ved at hæve benene og bøje dig let forover.
Hjælp afføringen på vej ved at hæve benene og bøje dig let forover.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark