I Form (Denmark)

7 faktorer, der påvirker din indkomst

- Kilder: Danmarks Statistik og Sundhedsmi­nisteriet, 2020

Dit køn

Mænd tjener desværre i gennemsnit stadig mere end kvinder, så på den måde spiller dit køn en rolle for, hvor mange penge du har.

Dine forældres civilstatu­s

Hvorvidt dine forældre er sammen eller skilt, påvirker faktisk din forventede indkomst. En familie med kun én indkomst sætter visse økonomiske begrænsnin­ger, ligesom sandsynlig­heden for, at du selv bliver skilt (og kommer til at leve alene derefter), er større, hvis du selv er skilsmisse­barn.

Dit fødested

Du har måske hørt om den rådne banan? Vi kan ikke løbe fra, at dit fødested statistisk set har indflydels­e på, hvilken løn du kan regne med som voksen. Er du fra et udkantsomr­åde, har du større statistisk sandsynlig­hed for en lavere indkomst.

Din herkomst

Indvandrer­e og efterkomme­re af indvandrer­e sakker statistisk set bagud, når det kommer til forventet lønniveau.

Dit uddannelse­sniveau

I mange år var uddannelse­sniveau den ene faktor, der betød mest for din forventede levealder, men i dag er det faktisk din indkomst, der bedst forudsiger det tal. Til gengæld spiller uddannelse­sniveau en stor rolle for din forventede indkomst.

Dine forældres indkomst

Social arv er desværre stadig en faktor, selvom vi i Skandinavi­en har høj social mobilitet.

Din civilstatu­s

Det her er lidt en “hønen eller ægget”faktor: De mest velstilled­e er også dem, hvor sandsynlig­heden for, at de er enlige, er mindst. Det er dog ikke til at sige, om man oftere har en partner som rig, fordi man på en måde er mere attraktiv, eller om det at have en partner hjælper en til at sikre sig en høj indkomst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark