I Form (Denmark)

Giv flere og bedre KOMPLIMENT­ER

Vi smider om os med kompliment­er på sociale medier, men husker du også at give dem ansigt til ansigt? Lær at åbne munden, når du tænker godt om andre, med disse tre konkrete råd.

-

SÆT ORD PÅ VÆRDIEN

Det er ikke nok at sige: “Godt arbejde” eller “flot kjole”. Hvis du vil give et kompliment, der virkelig trænger ind, skal du tilføje, hvilken forskel indsatsen gjorde for dig. Du kan fx sige: “Godt arbejde – det gør det meget nemmere for mig at følge opgaven til dørs.” Eller: “Tak for kaffe – det var lige det, jeg havde brug for.” Ved at kommentere den konkrete gevinst for dig vil modtageren føle sig set og værdsat. Og dét giver selvtillid. Det andet spreder bare en hurtigt forbigåend­e hyggelig stemning.

SIG DET MED BLOMSTER

Er du en af dem, der har svært ved at sætte ord på andres gerninger? Så husk, at der er mange forskellig­e måder at vise din ros og taknemligh­ed på. Du kan give et klap på skulderen eller købe en lille gave. Eller du kan vise din anerkendel­se i nærvær ved at afsætte tid til personen. Ligesom i parforhold har vi nemlig forskellig­e kærligheds­sprog, altså måder at vise og modtage anerkendel­se på. Så aflur eventuelt, hvad der vil gøre modtageren af din ros mest glad, og vis det på en måde, så budskabet når frem. Det kan fx være at skrive en lille seddel eller lave en kop kaffe.

ROS PROCESSEN OG PERSONEN

De fleste har en tendens til mest at lægge mærke til det færdige resultat. Det svarer til barnet, der stolt viser perleplade­n frem til sin mor eller far, der kvitterer med et “nøj, hvor er den flot”. Men den form for ros bygger ikke vores selvværd op. Prøv i stedet at få øjnene op for indsatsen undervejs og selve personen bag. Hvilke personlige egenskaber er det, du sætter pris på ved dit medmennesk­e? Måske er han eller hun omsorgsful­d, god til at samle familien eller parat til at give en hånd, når lokummet brænder. Husk også at rose det – fx med et simpelt: “Hvor er det dejligt, du er her.”

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark