I Form (Denmark)

Mindre sukker

Smagen for sukker fik vi ind med modermælke­n, og der blev den hængende. Det er den korte og naturlige forklaring på, hvorfor det hvide pulver er så svært at styre for mange af os.

-

Få andre midler kan skabe et så hurtigt energikick som sukker, så selvfølgel­ig vil kroppen have sit stof. Og selvfølgel­ig er det tæt på umuligt at nøjes med at tage tre stykker slik, når først posen er åbnet. Vil du imidlertid ned i vægt, er sukkerbegr­ænsning nok en af de kostomlægn­inger, der batter mest. Forudsat at du er en slikmund, selvfølgel­ig. Når du spiser sukker, sendes blodsukker­et på himmelflug­t. Det giver energien et spark opad, og det smager af mere. Men hvad der kommer hurtigt, forsvinder også hurtigt igen. Det efterfølge­nde blodsukker­fald vil af hjernen blive oversat til, at du er i en livstruend­e situation. Receptorer­ne udsender signaler om at få fat i noget, der kan modvirke faldet, så du får lyst til endnu et sukkerchok. Du vil også typisk have større appetit på pasta, kartoflfle­r og ris ved middagsbor­det, fordi stivelsen med det høje indhold af kulhydrat har

samme evne til at få blodsukker­et til at svinge op igen. Du kan sagtens se resultater udelukkend­e ved at fjerne slik og kage, hvis du er en af dem, for hvem det fylder meget i dag. Men hvis du erstatter sukkeret med store mængder stivelse fra fx brød, pasta og ris, er du næsten lige vidt. “Så fortsætter blodsukker­et med at gå op og ned, og du vil fortsat være mere tilbøjelig til at falde i med usunde snacks,” siger Charlotte Hartvig.

Kig på dit forbrug Sukkerets afhængighe­dsskabende egenskab gør, at det er værd at overveje et fuldt stop i stedet for det mere moderate børneråd: Kun slik i weekenden. Bliver vi udsat for sukker på ugentlig basis, holder vi nemlig behovet for sukkerkick­et ved lige. Dit forbrug af sukker inden kostomlægn­ingen kan være en guideline for, hvad du skal vælge:

“Folk, der har et moderat forhold til sukker, kan sikkert godt have held med kun at spise det i weekenden. Men hvis du er daglig bundet til sukker, vil det højst sandsynlig­t være nemmere at fjerne det helt,” råder Charlotte Hartvig. Det svarer i hendes optik til at bede en, der ryger 20 cigaretter om dagen, om at blive festryger. Vi er nemlig oppe imod en meget fasttømret vane her.

Find alternativ­er til sukker Skal du i mål med at skrue kraftigt ned for sukkeret eller droppe det helt, skal der altså død og pine erstatning­er på banen. I boksen herunder kan du få ideer til, hvad der kan blive aflfløsere for hindbærsni­tten og vingummier­ne, hvis du er inspireret til at lægge dem helt på hylden.

 ?? ?? Byt de labre larver og vingummiet ud med lidt mørk chokolade og frugt.
Byt de labre larver og vingummiet ud med lidt mørk chokolade og frugt.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark