I Form (Denmark)

Fysioterap­eutens 6 bedste råd til at holde din lænd stærk og sund

-

HAV EN GOD LØFTETEKNI­K

Det er hverken din lænd eller ryg, der skal klare belastning­en, når du skal løfte. Det er derimod kroppens stærkeste muskler, og de sidder i dine baller og lår. Gå helt tæt på det, du vil løfte. Hold en neutral stilling i lænden. Din lænderyg skal være let svajet som fra naturen. Undgå både at oversvaje, bukke ryggen fremover og at pakke ballerne ind under dig. Spænd godt op i din coremuskul­atur. Gå ned i knæ, og løft så med benene, så det er ballerne og lårene, der laver den primære bevægelse og dermed løftet.

STÅ OP OG ARBEJD Sæt dig kun ned på en stol, når du bliver træt i dine ben, fødder eller ryg. Rejs dig så op igen, når du er klar. Fysioterap­eut Heidi Harild Stenfeldt kan ikke tale varmt nok om at bruge hæve-sænke-bordet. “Vi ved, at når du står op, så fordrer det til mere aktivitet. Så står du lidt på det ene ben og så på det andet ben, og så vrikker du lidt osv. Du finder hele tiden en ny stilling, og stort set alle stående stillinger er bedre end at sidde,” siger fysioterap­euten, der altid anbefaler sine klienter, at de kører deres kontorstol langt væk fra skrivebord­et. “Det viser sig nemlig, at vi er så dovent anlagte, at vi ikke gider at hente stolen igen, hvis den står for langt væk. Så bliver vi hellere stående,” siger hun.

DYRK MOTION Jo flere forskellig­e motionsfor­mer, jo bedre. Fx styrketræn­ing, pilates, løb, yoga og svømning.

OVERSTRÆK IKKE DIN LÆND Undgå at svaje eller bøje forover for voldsomt. Det gælder ikke mindst til yoga. Det handler ikke om maksimal bevægelse for bevægelsen­s skyld – det skal føles godt.

TRÆK IKKE MAVEN IND Prøv at lade være med konstant at gå og suge maven ind, fordi du synes, den buler. Det gavner ikke din lænd.

SOV PÅ EN FAST MADRAS

Dette kan være lidt individuel­t, men generelt har langt de flfleste det bedst på en fast madras.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark