I Form (Denmark)

... og hvordan behandles de?

-

En ligtorn skal behandles med det samme. Lader du den bare være, er der risiko for, at den vokser og bliver så smertefuld, at du ikke kan gå på den. Der kan også gå infektion i en ubehandlet ligtorn, så en operation kan blive nødvendig.

Hvordan behandler man ligtorne?

Er du blevet den uheldige ejer af en ligtorn, så er der ting, du kan gøre for at lindre smerten. Det er vigtigt at komme i gang hurtigt, så ligtornen ikke vokser sig stor. En ganske spæd ligtorn kan du selv fjerne, men de store bør du overlade til en fodterapeu­t.

1. SOS-HJÆLP

Så snart du opdager ligtornen, skal du trykaflast­e området. Det fjerner ikke ligtornen, men mindsker ubehaget. Du aflaster primært ved at droppe de sko, der klemmer og skaber friktion. Når du er indenfor, kan du med fordel gå på strømpesok­ker. Du kan også bruge et ligtornepl­aster på stedet. Det skal have en blød polstring og et hul i midten, så trykket fjernes fra det ømme spot.

2. LÆG I BLØD

Dernæst bør du blødgøre ligtornen med et fodbad – gerne tilsat en badeolie. Mens fødderne er i vandet, kan du skrubbe det ømme sted med en pimpsten eller neglebørst­e, så noget af den hårde hud fjernes. Det vil sjældent være tilstrække­ligt til at få hele ligtornen væk. Men det kan lindre og mindske genen.

3. HELT I OPLØSNING

Inden du skrider til den egentlige fjernelse af ligtornen, så gør du dig selv en tjeneste, hvis du opløser den hårde hud i ligtornen først. Til det formål er salicylsyr­e din ven. Du kan også bruge frugtsyre, kaldet AHA-syre. Begge syrer ætser nænsomt det yderste lag af den hårde hud på ligtornen. Syrerne fås i såkaldte ligtornepe­nne, roll-on-sticks og tilsat i nogle ligtornepl­astre.

4. FREM MED HØVLEN

Så skal du til at fjerne ligtornen. Her gælder det om at være varsom. Går du for ivrigt til værks, kan du skabe sår og i værste fald infektion. Prøv derfor forsigtigt at skrabe den væk med en fodhøvl. Fjern kun en lille smule af ligtornen ad gangen. Og stop, hvis den ubudne gæst er genstridig. Så lad en fodterapeu­t tage over.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark