I Form (Denmark)

Sådan laver du …

-

Kogte ærter Hvis ikke vi spiser ærterne rå, koger vi dem som regel. Når du koger grønne ærter, er det vigtigt, at de kun får et hurtigt opkog. Hvis du lader dem bulderkoge i flere minutter, mister de både mange næringssto­ffer, de bliver rynkede, og den milde, delikate smag forsvinder. Kom ærterne – friske eller frosne – i en gryde med vand tilsat lidt salt, så vandet kun lige akkurat dækker ærterne. Når vandet koger, skal ærterne kun have ét minut.

Stegte ærter Ærterne smager også himmelsk, hvis du steger dem kort – særligt hvis du giver dem selskab af lidt smør. Du smelter blot lidt smør i en mediumvarm gryde eller pande, tilsætter ærterne og lader dem stege i et par minutter. Smag til med salt og fx citronskal eller hakket mynte. Ærter bonne femme, også kaldet franske ærter, er en anden klassiker med stegte ærter. Det er en tung garniture, hvor bacon steges i smør, hvorefter du tilsætter perleløg og til sidst vender ærter, hjertesala­t, salt og citronsaft i retten.

Ærter i mikroovn De grønne lækkerier kan også tilberedes i mikroovnen. Er ærterne frosne, er det en god idé at starte med at skille dem ad, så de ikke hænger sammen. Læg dem i en mikroovnse­gnet skål, tilsæt evt. en smule vand, og dæk skålen med et låg. Jo flere ærter, jo længere tid skal de have – 200 g ærter skal tilberedes i ca. tre minutter.

Stuvede ærter Så er der dømt mormormad! Den klassiske hvide sovs med ærter – og som regel også gulerødder – spises traditione­lt sammen med krebinette­r eller karbonader og kartofler. Giv de grønne ærter et hurtigt opkog med lidt salt, hæld vandet fra, og gem lidt af kogevandet. Rør en smørbolle af mel og smør, og kom den i en gryde med mælk og kogevand. Kog blandingen godt igennem, smag til med salt, peber og muskatnød, vend ærterne i sovsen, og varm den i et minuts tid. Så er der serveret!

Risotto Det klæder den tunge ret med lidt farve og lethed – begge dele leverer ærterne. I ærtesæsone­n må du ikke snyde dig selv for en risotto med mynte og friskplukk­ede ærter, som du vender i retten lige inden servering.

Stegte ris Har du en rest ris tilovers fra aftensmade­n, så gem den, og tryl den om til et nemt, lækkert måltid. Svits risene i lidt olie med hvidløg, løg, frosne ærter, og hvad du ellers har i grøntsagss­kuffen, og evt. lidt kylling eller et par æg. Svits, til æggene stivner.

Guacamole Avocadoer kan drille – frosne ærter er der aldrig noget pjat med.

Blend dem med yoghurt og chili til en ensartet masse, og rør så citronsaft, hvidløg, salt og peber i.

Hummus Giv den klassiske dyppelse et grønt tvist ved at komme en håndfuld optøede ærter i foodproces­soren sammen med kikærter, olivenolie og de øvrige ingrediens­er. Skal der endnu mere knald på den grønne farve, kan du også smide friske spinatblad­e i puljen.

Pasta Der findes ikke den pastaret, der ikke vil have gavn af et par håndfulde friske ærter. Smid dem fx i en one-pot-pasta med laks og spinat – opskriften på den nemme ret finder du på: iform.dk/one-pot-pasta.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark