I Form (Denmark)

Ulemper ved vægttabsme­dicin

-

Effekten stopper

Forskning viser, at de fleste, der taber sig med vægttabsme­dicin, tager størstedel­en på igen, når de stopper, fordi sulten kommer tilbage. Dvs. du skal være forberedt på, at behandling med medicinen kan være lang, måske livslang.

Du mister lysten til mad

Noget af den glæde og fornøjelse, der er forbundet med at spise, forsvinder. Du aktiverer simpelthen ikke hjernens belønnings­center på samme måde efter et måltid. Dette kan ifølge professor Jens Juul Holst være en af årsagerne til, at amerikansk­e studier viser, at langt over halvdelen, der starter på vægttabsme­dicin, stopper igen efter et års tid.

Vægttabsme­dicin kan give bøvl med maven

Al medicin har bivirkning­er, også vægttabsme­dicin som Wegovy. De mest almindelig­e bivirkning­er er forbundet med mave-tarmkanale­n, fx kvalme, opkast, forstoppel­se, luft i maven og diarré. Det er ikke farlige bivirkning­er, men de kan føles enormt ubehagelig­e. Bivirkning­er som disse opstår som regel, når du går op i dosis, og de forsvinder for de fleste efter en rum tid.

Du skal stadig træne

Hvis du tror, at vægttabsme­dicin er et quickfix, hvor du aldrig behøver at bekymre dig om at være fysisk aktiv igen, bliver du slemt skuffet. I de studier, hvor man har set størst resultater af vægttabsme­dicinen Wegovy, har deltagerne også motioneret sideløbend­e. Generelt bør træning og motion altid være en del af pakken, hvis du vil have et sundt vægttab, hvor du bevarer stærke muskler og sunde knogler.

Du kan tabe håret

Hårtab er også en relativt almindelig bivirkning hos ca. 1 ud af 10, der tager vægttabsme­dicin. Men det er langtfra sikkert, at hårtabet skyldes selve medicinen, da det er en kendt bivirkning ved større vægttab.

Usikkerhed omkring langtidsbi­virkninger

Det er værd at bemærke, at stoffet i medicinen, som også findes i Ozempic, kun har været på markedet siden 2017. Det vil sige, at det er umuligt at fastslå, om vægttabsme­dicin kan have andre bivirkning­er end dem, vi kender i dag, efter 10, 20, 30 eller 40 år.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kvalme, diarré eller forstoppel­se er de mest almindelig­e bivirkning­er.
Kvalme, diarré eller forstoppel­se er de mest almindelig­e bivirkning­er.
 ?? ?? Et hurtigt vægttab kan resultere i mere end tabte kilo.
Et hurtigt vægttab kan resultere i mere end tabte kilo.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark