I Form (Denmark)

3 typer primær hovedpine

Ved primær hovedpine er hovedpinen et symptom i sig selv. Der ligger således ikke andre sygdomme bag smerterne.

-

● SPÆNDINGSH­OVEDPINE Hvad er det?

Det er en primær hovedpine og langt den hyppigste type. Spændingsh­ovedpine skyldes som regel stress, forkert arbejdssti­lling eller stramme nakkemuskl­er. Overdreven træning og søvnmangel kan også give spændingsh­ovedpine. Denne hovedpine kan komme som anfald eller være kronisk. Den bliver typisk værre i løbet af dagen.

Hvor sidder smerten?

Oftest sidder spændingsh­ovedpinen i baghovedet eller hen over panden. Det er ikke usædvanlig­t, at den optræder begge steder samtidigt. Mange beskriver smerten som trykkende eller pressende.

Hvad hjælper?

Spændingsh­ovedpine lindres af afslapning, pauser fra stillesidd­ende arbejde, variation i arbejdssti­llingen og udstræknin­g af de spændte muskler. Mange oplever, at fysioterap­i kan lindre spændinger­ne og dermed smerten. Har du meget ondt, kan det være nødvendigt kortvarigt at tage smertestil­lende håndkøbsme­dicin som paracetamo­l.

● TAC (trigeminal autonomic cephalgias) Hvad er det?

TAC er en betegnelse, som dækker over en række primære hovedpinef­ormer, hvoraf Hortons hovedpine – også kaldet klyngehove­dpine – er den mest kendte. Disse typer hovedpine er kraftige og ofte ledsaget af hævede øjne og tilstoppet eller løbende næse. Anfaldene varer mellem 15 minutter og op til 3 timer, og de kommer i klynger af op til 4 anfald pr. dag i 4-12 uger – heraf betegnelse­n klyngehove­dpine.

Hvor sidder smerten?

TAC-hovedpine giver stærke smerter i den ene side af hovedet og omkring øjet. Det er næsten altid samme sted, man får ondt ved nye anfald.

Hvad hjælper?

Fordi TAC-hovedpine er en smertefuld affære, er håndkøbsme­dicin ofte utilstrækk­elig. Mange bliver hjulpet af behandling med iltmaske. Mod akutte anfald af TAC kan man tage migrænemed­icin. Medicin mod forhøjet blodtryk og hjerterytm­eforstyrre­lser har ligeledes vist sig effektivt til både at forebygge og mildne anfaldene.

● MIGRÆNE Hvad er det?

Ved migræne får man også ondt i den ene side af hovedet. Men migræne varer længere – ofte 4 til 72 timer. Der følger desuden andre symptomer med, fx kvalme, lys- og lydfølsomh­ed og generel utilpashed. Nogle får aura, inden hovedpinen kommer. Det er forbigåend­e neurologis­ke symptomer i form af fx synsforsty­rrelser. Aura kommer gerne som en slags forvarsel, 30 minutter før hovedpinen starter. Kvinder kan få migræne i forbindels­e med menstruati­on. Det kaldes menstruati­onsmigræne.

Hvor sidder smerten?

Migrænehov­edpinen sidder oftest i den ene side af hovedet, men kan skifte side. Det hænder også, at smerten er dobbeltsid­ig. Migræne opleves som en pulserende eller dunkende smerte.

Hvad hjælper?

Smertestil­lende håndkøbsme­dicin kan lindre lidt. Men mange har brug for decideret migrænemed­icin. Den fås som tabletter, næsespray og indsprøjtn­inger og kun på recept. Hvis du ofte har migræne, er det bedst at få en forebyggen­de behandling.

AKUT BIHULEBETÆ­NDELSE

Snottet presser sig på, næsen bliver tæt, og du får smerter i den ene side af hovedet. Du har muligvis fået akut bihulebetæ­ndelse.

ONDT EFTER SLAG

Smerten kan minde om spændingsh­ovedpine eller migræne og kommer gerne inden for få dage, efter at du har slået hovedet.

BRUG AF MEDICIN

Tager du fx smertestil­lende over en længere periode, kan det i sig selv give dig hovedpine.

HØJT BLODTRYK

Hvis du har forhøjet blodtryk, mærker du som oftest ingenting. Men sker der en akut øgning af blodtrykke­t, kan det give en kraftig, borende hovedpine.

HJERNESVUL­ST

Det er som regel ikke et af de første symptomer på en hjernesvul­st at have ondt i hovedet. Men det bliver senere hen et fremtræden­de symptom hos langt over halvdelen af de ramte. Andre symptomer kan være opkastning­er, kvalme og svimmelhed.

BETÆNDELSE AF TINDINGEPU­LSÅREN

Det er en sjælden tilstand, som man typisk ser hos ældre mennesker. De klassiske symptomer er smerte og ømhed i tindingen og hårbunden.

AKUT GRØN STÆR

Smerterne skyldes blandt andet snæver kammervink­el i øjet. Det er en sjælden tilstand, som kan give rødt og smertefuld­t øje, synsredukt­ion, kvalme og altså også ondt i hovedet.

HJERNEHIND­E-BETÆNDELSE (meningitis)

Ved hjernehind­ebetændels­e vil du typisk opleve mindst et af følgende symptomer: ondt i hovedet, nakkestivh­ed og feber. Sygdommen kan komme i løbet af få timer og kan udvikle sig hurtigt.

HJERNEBLØD­NING

Symptomern­e opstår ofte uden varsel. Deres karakter afhænger af, hvor blødningen foregår. Ud over meget kraftig hovedpine kan der være tale om lammelser, taleforsty­rrelser eller påvirkning af bevidsthed­en.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark