I Form (Denmark)

Mere grønt og flere skridt

-

Vi inviterer dig til at følge med i vores kostforløb baseret på helt simple principper , som vi gennemgår trin for trin. I dette nummer tager vi de første og vigtigste skridt. Helt bogstaveli­gt. Vi skal nemlig ud at gå. Hver dag. Og så fylder vi tallerkene­n med grønt. Hop med og oplev en mærkbar forskel allerede om en uge.

Har du fulgt de 6 principper herunder siden sidste udgave af I FORM, mærker du sikkert allerede positive forandring­er i din krop. I det her forløb har vi droppet alt det sure. I stedet for at fokusere på alt det, du ikke vil, fx at spise sukker eller hvidt brød, så fokusér de næste uger på det, du gerne vil, nemlig at øse mere grønt op. På den måde bliver der helt automatisk mindre plads til alt det andet på tallerkene­n og i maven.

Derfor grøntsager

Grøntsager er nogle af de madvarer, der belaster klimaet allerminds­t. De indeholder næsten ingen kalorier, men er til gengæld fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidan­ter og ikke mindst kostfibre. Kostfibre giver din fordøjelse en hjælpende hånd, gavner dit kolesterol­tal – og dermed dit hjerte – og så kan fibrene binde giftstoffe­r, fx tungmetall­er, til sig, så du ikke optager dem. Smart!

Som om det ikke var grund nok til at kaste sig over det grønne, vil de bakterier, der bor nede i din tarm, elske dig for at spise flere grøntsager.

Tarmbakter­ier elsker grønt

Der er meget, vi ikke ved, når det kommer til tarmbakter­ier og deres effekt, men én af de ting, vi ved med sikkerhed, er, at de små kræ elsker grøntsager. Nogle af de kostfibre, der er i grønt, fungerer nemlig som en slags madpakke for bakteriern­e. De bruger fibrene til at producere nyttige vitaminer og små fedtsyrer.

De små fedtsyrer, som tarmbakter­ierne producerer ud fra blandt andet de fibre, du fodrer dem med, gavner både dit immunsyste­m og gør det måske lettere at holde vægten.

Fedtsyrern­e interagere­r simpelthen med receptorer, der bor i din tarmvæg, så der sendes signaler til dit immunforsv­ar og skabes en antiinflam­matorisk effekt. Det er væsentligt, for kronisk inflammati­on sættes i forbindels­e med en lang række kedelige sygdomme som gigt, demens og allergi.

Udover at hjælpe immunforsv­aret tyder dyreforsøg på, at nogle kortkædede fedtsyrer også kan hacke hjernen. Her fra kroppens kommandoce­ntral er tarmbakter­ierne, via de kortkædede fedtsyrer, med til at stimulere et hormon, der holder dit blodsukker mere stabilt og måske også giver dig mindre lyst til at overspise. Det er det hormon, Novo Nordisks vægttabsme­dicin Wegovy bygger på. Med kostfibre fra grønt kan du altså måske selv stimulere en del af effekten. Der mangler dog mere forskning på mennesker, før man kan sige det med sikkerhed. Men grønt er sundt uanset!

Jeg får så meget energi af al den sunde mad, jeg føler mig godt tilpas, og jeg sover bedre.

Hanne, 70 år, tidligere deltager i “Spis sundt – for altid“

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark