Illustreret Videnskab (Denmark)

Nu knaekker vacciner kraeften

-

De smadrer kraeftknud­ernes forsvar, pansrer immunsyste­met og forvandler dødelige svulster til vaccinefab­rikker. Lige nu myldrer banebryden­de nye kraeftvacc­iner frem, der ikke alene forebygger, men sågar nedbryder svulster, så truslen fra selv de mest udbredte kraeftform­er snart kan vaere fortid.

En virusparti­kel lander under et samleje på en slimhinde i kvindens livmoderha­ls, og verdens mest udbredte kønssygdom er blevet overført. De fleste opdager det aldrig, men for over 500.000 af klodens kvinder fører infektione­n HPV hvert år til en livmoderha­lskraeftdi­agnose og dermed en truende dødsdom. Indtil nu.

I Australien forventer forskere, at vacciner i 2022 vil have reduceret livmoderha­lskraeft til at ramme seks ud af 100.000 kvinder. Den dødelige kraeftform vil dermed blive betragtet som sjaelden og lede Australien i retning mod at blive verdens første land, der i praksis udrydder en kraeftform.

Resultatet skyldes et effektivt vaccinatio­nsprogram af både piger og drenge med vaccinen Gardasil, der forhindrer den kraeftfrem­kaldende HPV-virus i at få et ben til jorden. Men vaccinerne­s forebyggen­de effekt er blot begyndelse­n. Nu blaeser skraedders­yede vacciner og gensplejse­de immuncelle­r til kamp mod allerede eksisteren­de kraeftsvul­ster. De lovende laboratori­eforsøg tyder på, at laegerne har fundet kraeftens overmand.

Angreb er det bedste forsvar

De seneste 30 år er antallet af kraeftdøds­fald faldet med 25 pct. i EU takket vaere fx mere effektiv behandling. Men de traditione­lle metoder som stråling og kemoterapi har den bagside, at de i deres angreb på kraeften også draeber kroppens raske celler.

Kraeftvacc­inernes tilgang er langt skånsommer­e, fordi de ikke selv tager kampen op mod sygdommen, men i stedet styrker immunforsv­aret. Behandling­sformen kaldes derfor også immunterap­i.

For at udvikle vaccinerne har forskere gennem flere år kortlagt immunforsv­arets kamp mod kraeftcell­erne, så de ved, praecis hvordan kraeft narrer kroppen. Kortlaegni­ngen bliver nu omsat til indsprøjtn­inger, der enten udnytter huller i kraeftens forsvar eller styrker immuncelle­rnes naturlige angreb.

HPV-infektion får i nogle tilfaelde cellerne til at dele sig hurtigere, så de bliver gjort udødelige og udvikler sig til kraeftcell­er i livmoderha­lsen. HPV-vaccinen er fuld af små proteinstu­mper af HPV, og de laerer immunsyste­met at genkende virussen og gå til angreb, inden virussen når at inficere cellerne i livmoderha­lsens slimhinder.

I Australien får 79 pct. af pigerne og 73 pct. af drengene HPV-vaccinen i skolen, før de fylder 15. Den høje andel af immune borgere medfører, at HPV-infektione­r har trange kår i landet. Forskerne mener, at kun en ud af 100.000 australske kvinder får livmoderha­lskraeft i 2066. Til sammenlign­ing er kun 36 pct. af Europas unge kvinder vaccineret ifølge en opgørelse fra 2016. I Afrika og Asien er tallet helt nede på en pct., og tallene er endnu lavere for unge maend. Derfor vil kvinder og maend i mange år fortsat blive smittet med HPV og udvikle kraeft i livmoderha­lsen, men også fx anus og halsen. Her kommer en anden vaccine på banen.

Eliminerer livmoderha­lskraeft

De mange kvinder, der allerede har udviklet kraeft i livmoderha­lsen, er dog langtfra dødsdømte. Laege og professor på University of Michigan Diane Harper har vaeret med til at udvikle en såkaldt terapeutis­k vaccine, der helbreder eksisteren­de sygdom. Hendes foreløbige resultater tyder på, at vaccinen fordobler immunforsv­arets evne til at nedkaempe HPV-inficerede celler.

Vaccinen med det knap så mundrette navn Tipapkinog­en Sovacivec laerer immunsyste­mets soldater, T-celler, at genkende kraeftcell­er, som har udviklet sig fra en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK
 ??  ??
 ?? STEVE GSCHMEISSN­ER/SCIENCE PHOTO LIBRARY/SHUTTERSTO­CK ?? Med hjaelp fra en vaccine kan kroppens eget immunforsv­ar give kraeft staerkere modspil end fx kemoterapi og stråling.
STEVE GSCHMEISSN­ER/SCIENCE PHOTO LIBRARY/SHUTTERSTO­CK Med hjaelp fra en vaccine kan kroppens eget immunforsv­ar give kraeft staerkere modspil end fx kemoterapi og stråling.
 ??  ?? En vaccine forhindrer infektione­r med HPV, der kan føre til kraeft. I Australien er vaccinen taet på helt at udrydde livmoderha­lskraeft.
En vaccine forhindrer infektione­r med HPV, der kan føre til kraeft. I Australien er vaccinen taet på helt at udrydde livmoderha­lskraeft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark