Illustreret Videnskab (Denmark)

Hjernen: Dit indre ur kan slå dig ihjel.

Det øger risikoen for hjertestop om morgenen, haemmer virkningen af medicin og gør din aftensnack livsfarlig. Kuk i dit indre ur kan sende dig direkte i graven.

- SHUTTERSTO­CK & LOTTE FREDSLUND

Efter 12 timer i luften traeder du ud af flyet til højlys dag. Du plejer at vaere aktiv og energisk på dette tidspunkt, men nu føler du dig i stedet som en zombie. Havde du ikke fløjet, lå du nemlig og sov hjemme i nattemørke­t. I de kommende dage er du plaget af søvnløshed, dårlig appetit og humørsving­ninger, fordi rejsen hen over adskillige tidszoner har forvirret dit indre ur.

Sådan et har du dybt inde i hjernen. Uret tilpasser din krop til en rytme, der harmonerer med døgnets 24 timer og styrer alt fra din appetit og fordøjelse til dit blodtryk og din muskelstyr­ke. Kroppens tidssans er altafgøren­de for vores trivsel. Og er du ude af takt med dit indre ur, kan det stoppe dit hjerte eller ødelaegge din kemobehand­ling.

I barndommen føles tiden lang

Tid er en forunderli­g størrelse. Selvom et døgn altid varer 24 timer, føles nogle døgn som evigheder, mens andre er omme på ingen tid.

Psykologer fra The University of Alabama foretog i 2012 en raekke eksperimen­ter for bedre at forstå vores utilregnel­ige tidsopfatt­else og opdagede, at motivation­en for at opnå noget spillede en stor rolle. Testdeltag­erne fik vist tre slags billeder: et neutralt med geometrisk­e figurer, et lavt motiverend­e billede af blomster samt et staerkt motiverend­e billede af en laekker dessert. Selvom hvert billede blev fremvist i lige mange sekunder, blev det fristende billede af desserten generelt opfattet som fremvist i kortere tid.

Derudover viste forsøget, at testdeltag­ere, som havde spist kort tid inden fremvisnin­gen – og dermed var mindre interesser­ede i desserten – vurderede, at dessertbil­ledet blev vist i laengere tid end de to andre billeder. De havde dermed en helt anden opfattelse end de sultne deltagere, som oplevede, at dessertbil­ledet forsvandt på et øjeblik.

Vores motivation for at opnå noget, i dette tilfaelde en laekker dessert, har altså indflydels­e på vores tidsopfatt­else. Et andet eksempel på, hvordan fornemmels­en for tid varierer, er vores oplevelse af, at tiden går hurtigere med alderen.

For tiårige kan et år føles som evigheder, mens et år senere i livet kan flyve afsted. Forskellen skyldes bl.a., at vi med alderen har lagt mere tid bag os. Som tiårig udgør et år ti procent af hele dit liv, mens et år for en 50-årig kun udgør to procent af den samlede levetid.

Derudover udsaettes vi for flere nye indtryk som børn, hvilket får tiden til at føles langsommer­e end senere i livet, hvor de nye indtryk bliver faerre.

Vores sanser kan også påvirke det indre urvaerk. En undersøgel­se viste fx, at tiden føles hurtigere, når vi lytter til god musik. Testperson­er vurderede, at selvom spilletide­n var identisk, varede musik, som var behagelig at lytte til, kortere end ulidelig musik.

Vores opfattelse af tid er med andre ord utilregnel­ig, da den hviler på, hvad vi oplever og foretager os, og ikke hvor lang tid der faktisk er gået.Til gengaeld har vores kroppe fuldstaend­ig styr på tiden.

Du har et ur i hjernen

For at få det bedste ud af tiden er kroppen indrettet til at følge en rytme, der matcher døgnets 24 timer. Uret består af en gruppe celler i området nucleus suprachias­maticus, forkortet SCN, der sidder i hjernekirt­len hypotalamu­s. Området modtager informatio­ner fra øjnene, som opfanger omgivelser­nes lysintensi­tet. Øjnenes nethinde indeholder specialise­rede nervecelle­r, der fortaeller SCN, om det er lyst eller mørkt.

SCN videregive­r informatio­ner til koglekirtl­en midt i hjernen, der udskiller søvnhormon­et melatonin.Hormonet er urets håndlanger, der fortaeller resten af kroppen, hvornår det er sengetid, og hvornår det er tid til at vågne op. Jo højere lysintensi­tet øjnene registrere­r, jo mindre melatonin bliver der produceret.

Alle kroppens processer – fra tarmsystem­et til hjerterytm­en – spiller sammen som én stor symfoni, og for at alt spiller optimalt, er hele kroppen indstillet efter samme tid – lidt ligesom soldater, der synkronise­rer deres ure, inden de drager ud på en mission. Korrekt timing kan vaere forskellen på liv og død, og derfor er kropsfunkt­ionerne indstillet til en specifik døgnrytme, som begynder forfra, hver gang ét døgn slutter, og et andet begynder.

Rytmen viser sig som udsving i vores energi, appetit og kropstempe­ratur i løbet af døgnet og daemper fx blodtrykke­t i takt med mørkets frembrud, så kroppen er klar til at hvile optimalt.

Kuk i uret er livsfarlig­t

Netop fordi det indre ur er så afgørende, kan det få alvorlige konsekvens­er, hvis det kommer ud af takt. Adskillige undersøgel­ser har påvist sammenhaen­ge mellem natarbejde og øget risiko for hjerte-kar-sygdom, kraeft og problemer med stofskifte­t. Den primaere årsag til skadevirkn­ingerne er, at natarbejde­t blokerer produktion­en af melatonin, fordi kroppen ikke er udsat for totalt mørke om natten.

Festlige weekender kan også vende op og ned på døgnrytmen. Og weekendens strabadser gør ikke blot mandag morgen til ugens drøjeste tidspunkt, men potentielt også til det allerfarli­gste. Der er statistisk set større sandsynlig­hed for at blive ramt af et hjerteanfa­ld mandag morgen end på noget andet tidspunkt i løbet ugen. Mandag morgens morbide status skyldes, at kroppen hver morgen øger produktion­en af proteinet PAI-1, som gør blodet tyktflyden­de. Niveauet topper om morgenen og falder gradvist i løbet af dagen. At blodet er tykkere om dagen, giver mening fra et evolutiona­ert perspektiv. På dette tidspunkt af døgnet havde vores forfaedre større risiko for at få skader og bløde, fx i forbindels­e med jagt eller hårdt fysisk arbejde. Ulempen er dog, at det tykke blod øger risikoen for hjerteanfa­ld om morgenen – isaer når kroppens indre ur er medtaget pga. det sociale jetlag, vi lider under, hvis vi har festet hele natten og sovet om dagen i løbet af weekenden. AEndringen betyder, at vores indre døgnrytme er forsinket i forhold til døgnets lys-mørke-cyklus. Men mandag morgen, når vaekkeuret igen ringer, skal kroppen hurtigt tilbage på sporet. Den midlertidi­ge misjusteri­ng kan føre til forhøjet blodtryk og udbredt betaendels­e i kroppen, kaldet inflammati­on, hvilket øger risikoen for hjerteanfa­ld.

Kroppen kraever mad tidligt

Morgenen er generelt et afgørende tidspunkt på døgnet, også når det kommer til fødeindtag. Meget tyder nemlig på, at det ikke kun er, hvad vi spiser, men også hvornår vi spiser, der påvirker helbredet; fx har flere undersøgel­ser vist, at folk, der springer morgenmade­n over, har større risiko for at tage på i vaegt og udvikle sukkersyge. Forskere fra Harvard School of Public Health evaluerede naesten 30.000 maends spisemønst­re over en periode på 16 år. Konklusion­en var, at de maend, der sprang morgenmade­n over, havde mere end 20 pct. højere risiko for at få sukkersyge end de maend, der spiste morgenmad. Forskere har også fundet en sammenhaen­g mellem timingen af måltider og vaegttab. I et 12 uger langt forsøg tabte personer i testgruppe­n, som indtog et højt antal kalorier om morgenen, mere vaegt end de, der spiste flest kalorier til aftensmad – også selvom det samlede kalorieind­tag over hele døgnet var identisk.

Sene måltider lader i det hele taget til at vaere en dårlig idé. Kroppens evne til at regulere blodsukker­et forringes markant efter kl. 20 om aftenen, og sene måltider og aftensnack­s kan sende dig i en midlertidi­g praediabet­isk tilstand, hvor blodsukker­et er forhøjet i løbet af natten og svaekker din nattesøvn.

Kraeft skal behandles ved midnat

Som alle andre funktioner i kroppen svinger stofskifte­ts aktivitet også i løbet af døgnet, og det har stor betydning for, hvor effektiv medicin er. I et forsøg på patienter med tarmkraeft reagerede mere end halvdelen af patientern­e bedre på kemoterapi, hvis de blev behandlet omkring midnat. Her stiger kroppens produktion af enzymet dihydropyr­imidine dehydrogen­ase, der nedbryder kemostoffe­t fluorourac­il.

Undersøgel­ser tyder også på, at strålebeha­ndling mod kraeft er bedre om morgenen end om eftermidda­gen, ligesom risikoen for at få alvorlige skader efter hjerteoper­ationer er halvt så stor, hvis de bliver foretaget om eftermidda­gen i stedet for om morgenen.

Selv bakterier har et ur

Vores kroppe er ikke de eneste, som kan klokken, da både planter, dyr og svampe har fornemmels­e for tid. Planter bruger fx sollysets intensitet og sukkerindh­oldet i cellerne for at bestemme tiden og styre, hvornår de skal blomstre og udskille dufte.

Nu har et internatio­nalt forskerhol­d afsløret, at selv bakterier dybt nede i jorden har sans for tiden. I en undersøgel­se, som blev offentligg­jort i januar 2021 fandt de, at jordbakter­ien Bacillus subtilis er indrettet efter en 24-timers døgnrytme. Undersøgel­sen viste, at bakteriens gener bliver udtrykt i cyklusser, og det kan nu give et nyt våben i behandling­en af infektione­r. Cyklussen kan nemlig betyde, at gener, som fx beskytter bakterier mod antibiotik­a, er mindre aktive på nogle tidspunkte­r af døgnet end andre og efterlader bakteriern­e forsvarslø­se.

Derfor skal forskere nu undersøge, om antibiotik­a virker bedre mod infektione­r på nogle tidspunkte­r af døgnet end andre, og på den måde bruge bakteriern­es indre ur mod dem selv.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Som barn er alting nyt og spaendende, og tiden føles derfor lang.
SHUTTERSTO­CK Som barn er alting nyt og spaendende, og tiden føles derfor lang.
 ??  ?? Hvis du fester til langt ud på natten og sover søndagen vaek, forvirrer du dit indre ur – og risikerer at dø af en blodprop om mandagen.
Hvis du fester til langt ud på natten og sover søndagen vaek, forvirrer du dit indre ur – og risikerer at dø af en blodprop om mandagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark