Illustreret Videnskab (Denmark)

Interview: Nobelprist­ager fandt tyngdebølg­er efter 100 års jagt.

INTERVIEW: Tid bevaeger sig ikke baglaens og kan heller ikke overskride graensen for lysets hastighed. Derfor er tidsrejser ikke mulige. Mød Barry Barish, der i 2017 modtog Nobelprise­n i fysik for sine opdagelser om tyngdebølg­er.

-

1 Hvad er den største videnskabe­lige opdagelse om tid og rum?

Den vigtigste opdagelse er sammenkaed­ningen af rum og tid, som Albert Einstein fremlagde i sin generelle relativite­tsteori. Vores tre dimensione­r har en ekstra dimension, som er tiden. Denne såkaldte rum-tid er en dynamisk størrelse, som kan krumme og dermed bestemme, hvordan ting bevaeger sig. Den erkendelse er en vigtig del af fundamente­t for, hvordan vi forstår universet og dets opbygning, herunder supernovae­r og kollapsend­e stjerner. I nyere tid er observatio­nen af sorte huller via Event Horizon-teleskopet nok den vigtigste videnskabe­lige opdagelse.

2 Hvad kan vi bruge viden om rum-tid til?

Vores forståelse af rum-tid som koncept er en vigtig forudsaetn­ing for at forstå, hvordan universet fungerer – fra studiet af tyngdekraf­ten i tyngdebølg­er til lysets krumninger. Også en hverdagste­knologi som GPS-systemer er baseret på vores viden om rum-tid. En navigation­ssatellit, som bevaeger sig med fire kilometer i sekundet, mister et sekund for hver 300 år, fordi tiden går en antydning langsommer­e for satellitte­n. Det svarer til 11 kilometer om dagen og ville ødelaegge GPS-systemet, hvis ikke vi korrigered­e for det.

3 De fleste af os anskuer tid som et absolut lineaert begreb – men er det korrekt?

Da tiden er relativ, hviler den konklusion på de rammer, relativite­ten baserer sig på. Tiden som lineaert begreb er med andre ord korrekt, så laenge vi befinder os på Jorden og bevaeger os i normalt tempo. Men hvis vi rejser med enorm hastighed eller helt forlader Jorden, så er tidens relativite­t en anden. Tid bevaeger sig i et andet tempo under enormt høje hastighede­r. Bevaeger du dig hurtigt nok, vil din tid og dit biologiske ur gå langsommer­e i forhold til alt det, der står stille.

4 Hvorfor er opdagelsen af tyngdebølg­er så vaesentlig?

For over 100 år siden forudsagde Einstein, at der findes små tyngdebølg­er, som spredes med lysets hastighed i universet. Med observatio­nen af tyngdebølg­erne bekraefted­e vi en af de vaesentlig­ste brikker i den generelle relativite­tsteori. Fundet af tyngdebølg­er var kun muligt gennem forsknings­projektet LIGO – Laser Interferom­eter Gravitatio­nal-Wave Observator­y – der kan måle rystelser i rum-tiden, hvis effekt svarer til en tusindedel af diameteren af en atomkerne, som rammer Jorden. Observatio­nen, som jeg og mine kolleger foretog i 2015, udsprang af et sammenstød mellem to sorte huller i et fjernt univers for omkring 1,3 milliarder år siden. På det tidspunkt var alt liv på Jorden igang med at udvikle sig fra enkelt til flercellet liv.

5 Hvad er nogle af de største spørgsmål om tid, som vi stadig savner svar på?

Hvorfor løber tiden kun i en retning? Vi bruger argumentat­ionen om kausalitet til at forklare, hvorfor det forholder sig sådan. Kausalitet indebaerer en tidslig orden mellem variabler. Det vil sige, at hvis a er årsag til b, så må a nødvendigv­is komme før b. Der eksisterer dog ingen fundamenta­l lov eller et princip inden for fysikken, der fortaeller os, hvorfor tiden tilsynelad­ende kun løber i én retning. Men indtil videre er argumentat­ionen om årsag og effekt den bedste forklaring på det.

6 Hvilken anden person, levende eller død, kunne du bedst taenke dig at møde?

Den italiensk-amerikansk­e fysiker Enrico Fermi. Han var både teoretiker og eksperimen­talist. I 1932 fremlagde Fermi sin berømte teori for betahenfal­d, som løste et mangeårigt problem i kernefysik­ken. Teorien postulered­e en ny fundamenta­l kraft, den såkaldte vekselvirk­ning, i atomfysikk­en, hvor neutronen i et atom omdannes til en proton ved at udsende en elektron og en såkaldt neutrino. Ansporet af forskerne F. og I. Joliot-Curies arbejde med at fremstille kunstig radioaktiv­itet i 1934 gik Fermi i laboratori­et og fremkaldte radioaktiv­itet ved at bestråle atomer med neutroner – en opdagelse, som indbragte ham Nobelprise­n i fysik i 1938. Fermi arbejdede sidenhen med verdens første atomreakto­r under Manhattanp­rojektet.

7 Kan tidsrejser nogensinde blive enrealitet. Og i så fald: hvordan?

I og med at tid ikke bevaeger sig baglaens, og at heller ikke tid kan overskride graensen for lysets hastighed på 300.000 km/s, vil det praktisk talt ikke vaere muligt at rejse tilbage i tiden. Det vil som minimum kraeve en aendret opfattelse af hele vores måde at forstå universet på i dag, hvor tiden er styret af kausalitet og derfor kun bevaeger sig i én retning: fremad. Nogle fysikere argumenter­er for, at tidsrejser er mulige, men det er fri fantasi, som ikke baserer sig på fysikkens love. Ormehuller eksisterer måske, men selv de ville ikke vaere i stand til at vende tidens retning om.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark