Illustreret Videnskab (Denmark)

Kvantemeka­nik: Nyt atomur er verdens mest praecise.

Under en tiendedel af et sekund – så lidt ville et revolution­erende nyt atomur vise forkert, hvis det havde gået siden big bang. Uret udnytter et saert kvantemeka­nisk faenomen og er så følsomt, at det måske kan finde universets gådefulde mørke stof.

-

Et moderne atomur taber bare ét sekund på 300 millioner år. Hvis det var begyndt at tikke ved verdens begyndelse for 13,8 mia. år siden, ville det vise under et minut forkert i dag. Det er mere end rigeligt praecist til at koordinere dagligdage­ns aftaler – men for fysikerne er det slet ikke nøjagtigt nok.

Problemet er bare, at urene har ramt den graense, der s aet te safa tomernes egenu nøjagtighe­d. Atomer styres nemlig af kvantemeka­nikkens saere love, der dikterer, at atomernes svingninge­r aldrig k ankendes helt praecist. Men nu har forskere fundet en vej til at gøre atomure mere praecise ved at udnytte et andet saert faenomen i kvantemeka­nik – at atomer kan filtres sammen, så de fungerer som ét.

Princippet vil gøre atomure så praecise, at de kun ville tabe under en tiendedel af et sekund på den tid, der er gået siden big bang. Med så nøjagtige ure kan fysikerne måske endelig løse en af kosmologie­ns allerstørs­te gåder: Hvad er mørkt stof?

Lys får elektroner til at springe

Alle ure fungerer ved h jael pa fen svingnings­mekanisme, de raltidtage­r lige lang tid. I et gammeldags pendulur sidder der en vaegt for enden af en stang, der svinger fra side til side. Hver gang pendulet har vaeret én gang frem og tilbage, er der gået ét sekund.

Hvis laengden af stangen og vaegten for enden er lavet praecist, vil pendulet altid svinge med samme frekvens, og uret vil hverken tabe eller vinde tid. I virkelighe­dens verden vil et pendulur dog altid vaere begraenset af, hvor godt stang og vaegt er produceret, og hvor hurtigt drivmekani­smen bliver slidt. I atomure udnytter fysikerne, at atomer kan få en laser til at svinge med langt større praecision end en vaegtstang.

Et atom består af en kerne bygget af protoner og neutroner og en raekke elektroner, der kredser rundt om kernen. Elektroner­ne sidder i faste baner, kaldet orbitaler, omkring kernen, der alle er bestemt af elektronen­s energinive­au.

Når en elektron bliver beskudt med laser i atomuret, springer den til et andet energinive­au, dvs. ud i en anden bane om kernen. Elektronen vil dog gerne tilbage til sit eget energinive­au og hopper hurtigt hjem igen.

Fysikerne kan måle, hvornår elektronen springer tilbage, og dermed kan de bruge dens spring til at fintune frekvensen af laseren, så den bliver helt konstant. Elektronen vil nemlig kun springe, når den bliver ramt af stråling med en helt bestemt frekvens. Det er denne frekvens, der fungerer som atomurets pendul. I moderne atomure, der er baseret på grundstoff­et ytterbium, slår pendulet 518 billioner gange hvert sekund.

Urene har nået naturens graense

Siden det første atomur blev bygget i 1949, har fysikerne gjort dem mere og mere praecise. Faktisk er de bedste atomure nu så gode, at de har nået den såkaldte standardkv­antegraens­e. De tvil sige, at fundamenta­le naturlove forhindrer dem i at blive mere praecise.

I kvantemeka­nik kens verden–den type fysik, som atomerne adlyder – må fysikerne altid leve med noget usikkerhed. Det skyldes helt grundlaegg­ende, at man ikke på samme tid kan vide, nøjagtig hvor en partikel er, og hvor den er på vej hen.

Selvom fysikerne kender den frekvens, hvor elektroner­ne skifter energinive­au, meget praecist, er det kun muligt at kende den som et gennemsnit over mange forsøg.

Man kan altså ikke regne med, at én enkelt energiover­gang har praecis den velkendte frekvens, men forskerne ved, at hvis de observerer mange energiover­gange, vil gennemsnit­tet passe.

Det svarer til, at et gammeldags pendulur ikke nødvendigv­is slog én gang i sekundet, men nogle gange var et halvt sekund om et slag og andre gange halvandet.

Hvis man skulle forsøge at lave en praecis måling af ét sekund med sådan et pendulur, kunne løsningen vaere at stille en

 ??  ??
 ?? KEN IKEDA MADSEN / SHUTTERSTO­CK ?? Det nye atomur udnytter, at atomer kan filtres sammen, så de reagerer som ét. Derved får uret en langt højere praecision.
KEN IKEDA MADSEN / SHUTTERSTO­CK Det nye atomur udnytter, at atomer kan filtres sammen, så de reagerer som ét. Derved får uret en langt højere praecision.
 ??  ?? Svingninge­rne i lyset fra en laser, der justeres af atomer, er pendulet i et atomur.
Svingninge­rne i lyset fra en laser, der justeres af atomer, er pendulet i et atomur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark