Illustreret Videnskab (Denmark)

Jordens kulstof stammer fra det ydre rum

Ny viden

-

Nye resultater og opdagelser.

At mennesker består af stjernestø­v, er ikke en ny idé. Forskere har laenge vidst, at naesten alle grundstoff­er opstår i hjertet på store stjerner.

Men nu har forskere fra blandt andet University of Michigan i USA fundet ud af, at det meste af det kulstof, vi består af, sandsynlig­vis stammer fra det tomme rum mellem stjernerne.

Kulstoffet blev først en del af den skive af gas og støv, der udgjorde det tidlige Solsystem, en million år efter at Solen blev dannet.

Tidligere troede forskere, at kulstoffet på Jorden kom fra molekyler i den stjernetåg­e, som fødte Solen.

Tanken var, at kulstoffet endte på klippeplan­eterne, da de var afkølet nok til, at kulstoffet kunne udfaelde sig. Men den nye forskning viser, at det ikke har kunnet lade sig gøre. Undersøgel­sen viser nemlig, at gasmolekyl­er, der baerer kulstofato­mer, ikke kunne vaere med til at bygge Jorden – for når kulstof først fordamper, kan det ikke fortaette til fast form.

Den gamle teori antog, at alle grundstoff­erne fordampede under Solens dannelse – og derefter afkølede, fortaetted­e og samlede sig til planeter. Men den går altså ikke med kulstof.

I stedet må kulstoffet stamme fra det interstell­are rum.

Nu forsøger forskerne at finde ud af, hvordan Jorden har opnået den perfekte maengde kulstof, som tillader liv, men ikke giver ekstrem drivhuseff­ekt som på fx Venus eller fører til en iskold verden som Mars.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark