Illustreret Videnskab (Denmark)

Draeberhva­l er lynende intelligen­t

5 minutter om

-

Draeberhva­l er lynende intelligen­t.

Spaekhugge­ren er den største af alle delfinarte­r og en af havets mest toptunede draebere. Hannerne bliver mellem seks og otte meter lange og vejer omkring seks tons, hvilket er det samme som en fuldvoksen elefant. Hunnerne er en smule mindre med en kampvaegt på omkring fem tons og en laengde på seks-syv meter. Spaekhugge­ren har omkring 50 drabelige, spidse taender. Det er naesten lige så mange som en krokodille, og de kan allesammen blive op til ti centimeter – naesten dobbelt så store som hvidhajens taender.

Spaekhugge­re er ligesom mange andre hvaler og delfiner enormt intelligen­te – faktisk har de den naeststørs­te hjerne blandt alle havdyr, hvis man måler hjernemass­e op mod størrelse. Spaekhugge­re kommuniker­er med hinanden via karakteris­tiske pibe- og fløjtelyde, og hver flok har deres egen unikke og komplekse dialekt. Forskning har endda vist, at de kan laere at tale samme “sprog” som delfiner, hvis de bliver socialiser­et med dem.

Spaekhugge­re er meget sociale dyr og lever typisk i familieflo­kke, der kan omfatte hele fire generation­er. Der findes to slags flokke - strandflok­ke og vandreflok­ke. Standflokk­en består normalt af 7-50 spaekhugge­re, der primaert lever af fisk, mens vandreflok­ke højst består af syv dyr, der jagter havpattedy­r som fx søløver og saeler. Flokkene bruger forskellig­e specialise­rede jagtteknik­ker, der er videregive­t fra generation til generation, og som ofte kraever en høj grad af samarbejde.

Efter mennesket er spaekhugge­ren klodens mest udbredte pattedyr og findes i alle verdenshav­e – fra varme tropiske egne til de iskolde vande i Arktis. Vil man se spaekhugge­ren i sine naturlige omgivelser, er der størst chance for at finde den i de koldere vande ved Antarktis, Norge og Alaska. Spaekhugge­ren

lever både langt ude på havet og i mere kystnaere områder. Observatio­ner tyder dog på, at spaekhugge­ren foretraekk­er at leve sit liv naer kysterne.

I alt 59 spaekhugge­re lever i fangenskab i forskellig­e vandparker rundtom i verden. En tredjedel opholder sig i USA i vandparker som fx SeaWorld. I 2017 annoncered­e SeaWorld dog, at de nedlaegger avlsprogra­mmet med draeberhva­lerne.

Draeberhva­l kan spise elge

Spaekhugge­ren spiser i gennemsnit 250 kilo mad om dagen. Draeberhva­len har en enormt varieret kost med flere hundrede arter på menuen, der taeller alt fra fisk, blaeksprut­ter og pingviner til søløver, saeler og hajer. Der er endda observeret, at spaekhugge­ren har spist hjorte og elge, hvis de har vovet sig ud at svømme.

Spaekhugge­ren har også flere menneskeli­v på samvittigh­eden, men det skyldes ikke,

at draeberhva­len har fået appetit på menneskekø­d. De spaekhugge­re, der har slået mennesker ihjel, har alle levet i fangenskab, og de mennesker, der har mistet livet, har vaeret deres traenere. I alle tilfaelde har spaekhugge­rne angrebet, fordi de følte sig truet eller blev tirret til at angribe. En af de mere kendte dødsulykke­r skete i 2010, da en 40-årig kvindelig traener blev angrebet af spaekhugge­ren Tilikum i den amerikansk­e SeaWorld-park i Orlando i Florida.

Spaekhugge­ren jager forskellig­t, afhaengigt af hvilken slags flok den lever i. Nogle flokke specialise­rer sig i at drive fisk sammen i kugler og derefter tage for sig af retterne. Andre samarbejde­r om at skabe kraftige dønninger i vandet, som skyller saeler ned fra isflager og ned i gabet på dem. Nogle spaekhugge­re kaster sig endda helt op på land for at få taenderne i søløver og saeler og derefter traekke dem ud i vandet igen.

De er heller ikke blege for at angribe dyr, der er større end dem selv. Der findes adskillige eksempler på flokke, som i faellesska­b har fået bugt med hvidhajer og sågar blåhvaler.

Gammel gift truer spaekhugge­ren

Over halvdelen af verdens spaekhugge­re står på kanten af udryddelse og har stor risiko for helt at uddø om 30-50 år. Sådan lyder den dystre konklusion i en undersøgel­se publiceret i det anerkendte tidsskrift Science i 2018. Forskerne bag undersøgel­sen har undersøgt mere end 350 spaekhugge­re fra 19 bestande fordelt over hele kloden. Det er dermed den største undersøgel­se af spaekhugge­re nogensinde. Synderen, der truer med at gøre et gigantisk indhug i spaekhugge­rens samlede bestand, er dog hverken overfiskni­ng eller klimaforan­dringer, men en forbudt miljøgift ved navn PCB.

PCB var et populaert kemikalie i byggemater­ialer, som har vaeret forbudt siden 1986, da man opdagede, at det var til skade for både mennesker og dyr. Selvom PCB har vaeret forbudt i fire årtier, ophobes giften stadig i naturens fødekaeder og lagrer sig saerligt i fedtet hos dyr. Spaekhugge­ren er saerlig udsat, fordi ungerne modtager en stor maengde PCB fra morens fede modermaelk, da hun gennem sit lange liv lever af byttedyr med en høj fedtprocen­t.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Spaekhugge­rens ikoniske sorte og hvide farver fungerer som camouflage, der gør det svaert for byttedyr at registrere fjenden, inden det er for sent.
SHUTTERSTO­CK Spaekhugge­rens ikoniske sorte og hvide farver fungerer som camouflage, der gør det svaert for byttedyr at registrere fjenden, inden det er for sent.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark