Illustreret Videnskab (Denmark)

Kaenguru er Australien­s aeldste maleri

-

En to meter lang tegning af en kaenguru har vist sig at vaere over 17.000 år gammel og er dermed den aeldste i Australien. Det viser kulstofana­lyser af hvepsebo.

Mennesker har levet på det australske kontinent i over 50.000 år, og nu har forskere fundet bevis for, at de lavede detaljered­e hulemaleri­er for mere end 17.000 år siden.

Et to meter langt maleri af en kaenguru under et klippefrem­spring i Vestaustra­lien er nemlig blevet identifice­ret som landets aeldste. Hulemaleri­er er normalt uhyre vanskelige at datere nøjagtigt, men både over og under dette hulemaleri fandt forskerne resterne af aeldgamle hvepsebo, og de indeholdt organisk materiale fra planter og dyr. Ved at kulstof-14-datere hvepseboen­e har forskere fra The University of Melbourne fastslået kaenguruma­leriets alder til at vaere mellem 17.100 og 17.500 år.

Dateringen er med til at fastslå, at området dengang var relativt taet befolket. Det er interessan­t, fordi Australien stadig befandt sig i en istid dengang, og klimaet var både langt køligere og langt tørrere end i dag.

Maleriet er udført på det skrånende loft over en åben hule, som har vaeret beboet af både mennesker og altså også hvepse i titusindvi­s af år. Kaenguruma­leriet er et klassisk eksempel på en type hulemaleri kaldet “irregular infill animal” – uensartet udfyldt dyr – hvor ikke hele dyrets krop er farvelagt.

Forskerne bag dateringen håber, at deres undersøgel­se kan hjaelpe med at forstå, hvordan aboriginal­kulturen opstod og udviklede sig. Ifølge forskerne minder kaenguruen om hulemaleri­er fundet på øer i Sydøstasie­n, og som er dateret til at vaere mere end 40.000 år gamle.

Det kan indikere en mulig sammenhaen­g og betyder, at der måske findes uopdagede hulemaleri­er i Australien, som er endnu aeldre end kaenguruen.

 ??  ?? Galakserne består af grundstoff­er, som bortset fra brint, helium og litium er skabt i hjertet på de aeldste stjerner.
Galakserne består af grundstoff­er, som bortset fra brint, helium og litium er skabt i hjertet på de aeldste stjerner.
 ??  ?? Kaenguruen afbildet under et klippefrem­spring minder om stenmaleri­er i Sydøstasie­n, som er over 40.000 år gamle.
Kaenguruen afbildet under et klippefrem­spring minder om stenmaleri­er i Sydøstasie­n, som er over 40.000 år gamle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark