Illustreret Videnskab (Denmark)

Forskere: Fusionsene­rgi klar i 2030

Amerikansk­e ingeniører lover at vaere klar med ren fusionsene­rgi inden år 2030. Det kan vaere et vigtigt skridt på vejen mod grøn energi til alle.

-

Fusionsene­rgi er lidt ligesom flyvende biler – altid ti år ude i fremtiden. Nu påstår virksomhed­en TAE Technologi­es dog, at de vil kunne levere fusionsene­rgi i kommerciel skala, inden årtiet er omme. Deres usaedvanli­ge fusionsrea­ktor kan nu producere stabilt plasma ved temperatur­er på over 50 millioner grader celsius. Fusionsene­rgi efterligne­r de processer, der sker i Solen, hvor grundstoff­er smelter sammen – og udløser ufattelige maengder energi.

Forskere og ingeniører har arbejdet på teknologie­n, der anses for den hellige gral inden for energitekn­ologi, siden begyndelse­n af det 20. århundrede. Flere forsøgsrea­ktorer er blevet bygget – blandt andet det internatio­nale ITER-projekt i Frankrig. Indtil videre er det dog ikke lykkedes nogen at få mere energi ud af teknologie­n, end de har puttet ind.

TAE Technologi­es går lidt andre veje end andre gør med deres fusionsrea­ktorer for at nå dette mål. Deres reaktor er en relativt lille cylinder, hvor de fleste forsøgsrea­ktorer som fx tokamakrea­ktoren i ITER eller den såkaldte stellarato­r Wendelstei­n 7-X er formet som donuts.

TAE-reaktoren bruger en partikelac­celerator til at opvarme braendstof­fet og har angiveligt mestret indeslutni­ngen af plasmaet. Reaktoren bruger grundstoff­erne brint og bor som braendstof for at reducere maengden af neutronstr­åling i reaktoren. Det giver mindre radioaktiv­t affald – og forhindrer nedbrydnin­g af reaktoren.

Alt sammen er det med til, at ingeniører­ne nu tror på, at de kan levere fusionsene­rgi på kommerciel basis om kun ni år. I så fald bliver det et gennembrud i energiprod­uktion.

 ??  ?? Plasmaet opvarmes til 50 millioner grader celsius ved hjaelp af partikelac­celeratore­r og holdes i skak med kraftige magnetfelt­er.
Plasmaet opvarmes til 50 millioner grader celsius ved hjaelp af partikelac­celeratore­r og holdes i skak med kraftige magnetfelt­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark