Illustreret Videnskab (Denmark)

Milliarder af Tyrannosau­russer har levet på Jorden

Omkring 20.000 Tyrannosau­rus rex’er levede i Nordamerik­a samtidigt, viser ny forskning. Alligevel er der kun fundet 30 skeletter.

-

Den kendteste dinosaur er nok Tyrannosau­rus rex. Det enorme rovdyr levede i Nordamerik­a i kridttiden for mellem 68 og 66 millioner år siden. Men hvor mange Tyrannosau­rs rex’er levede der egentlig samtidigt?

Det besluttede en raekke amerikansk­e palaeontol­oger sig for at finde ud af, og resultat af deres undersøgel­se er nu udgivet i det videnskabe­lige tidsskrift Science. Ved at bruge computersi­mulationer sammenkørt­e forskerne en lang raekke data. De så på bestande af eksisteren­de toprovdyr øverst i fødekaeden på Jorden i dag, og hvordan de fordeler sig. Og ved at studere fossiler beregnede de T. rex’s levealder, parringsal­der, vaegt og population­staethed.

Forskerne endte med at anslå, at T. rex bredte sig over 2,3 millioner kvadratkil­ometer, og at en T. rex-generation varede ca. 19 år. Alle de data gav dem en til enhver tid stående bestand på ca. 20.000. Palaeontol­oger regner med, at arten overlevede i to en halv millioner år. Det giver i alt 127.000 generation­er og 2,5 milliarder individer. Vi har i dag kun fundet rester efter cirka 100 T. rex’er, og der findes kun 32 velbevared­e T. rex-fossiler. Det svarer til én ud af de 80 millioner, der levede.

Men ifølge forskerne bag undersøgel­sen er én ud af 80 millioner faktisk mange, for fundene er alle gjort i små områder i Montana, hvor der er adgang til de stenlag, som fossilerne endte i.

Computermo­dellerne, som forskerne har udviklet, forventes nu at kunne bruges til at udregne, hvor mange andre dinosaurer der levede – og måske hjaelpe palaeontol­ogerne videre i deres søgen.

 ?? T. rex havde det hårdeste bid af alle landdyr – med et tryk på 57.000 newton. ??
T. rex havde det hårdeste bid af alle landdyr – med et tryk på 57.000 newton.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark