Illustreret Videnskab (Denmark)

Biologer indsamler DNA fra luften

-

Det vrimler med DNA i luften, i huler og i gange. Det kan forskerne bruge til at finde spor efter skjulte og ukendte dyr.

DNA DNA udgør opskriften på traeer, planter, dyr og mennesker. Omgivelser­ne vrimler med DNA – kaldet eDNA eller environmen­tal DNA, “miljø-DNA”. Forskere indsamler rutinemaes­sigt eDNA fra vand for at undersøge livet deri.

Men som noget helt nyt har forskere fra Queen Mary University i London indsamlet eDNA direkte fra luften. Forskerne var interesser­ede i at finde ud af, om de kunne bruge eDNA til at undersøge, hvilke dyr der fx levede i et hul eller en hule – når de ikke kunne indfange eller endda finde dem. Ved at analysere luften i et rum med forsøgsdyr – nøgenrotte­r – kunne forskerne spore eDNA fra både mennesker og nøgenrotte­r. Det er et gennembrud i eDNA-forskning, og opdagelsen udvider ifølge forskerne drastisk potentiale­t for eDNA-analyse.

Forskerne forventer, at de på laengere sigt kan bruge teknikken til at spore fx sjaeldne og truede dyr eller invasive arter ved at undersøge luften i et område uden direkte at skulle finde dem i felten. DNA’et fra dyrene ender i luften via spyt og døde hudceller.

Forskerne er nu i gang med at finde ud af, hvor langt eDNA kan rejse i luften, og hvordan et rums eller en hules størrelse påvirker, hvor meget eDNA de kan finde. Men naeste skridt bliver at forsøge at finde eDNA fra dyr udendørs.

 ??  ?? Ved at indsamle luft i huler og gange kan forskerne finde stumper af DNA fra dyr, som de ikke ellers kan finde spor efter.
Ved at indsamle luft i huler og gange kan forskerne finde stumper af DNA fra dyr, som de ikke ellers kan finde spor efter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark