Illustreret Videnskab (Denmark)

Biokemisk fest i hjernen former dit temperamen­t

-

Barndommen er det tidspunkt, hvor den medfødte personligh­ed begynder at aendre sig. I fosterets hjerne konkurrere­r fire biokemiske stoffer – dopamin, serotonin, testostero­n og østrogen – om, hvordan nervebaner­ne bliver lagt mellem hjernens forskellig­e centre. Dopamin og serotonin er med til at bestemme, hvilke veje nervesigna­lerne løber gennem hjernen, ogalt efter hvilket af dem, som får den dominerend­e rolle, vil personen typisk blive henholdsvi­s nysgerrig og energisk eller forsigtig og ansvarlig. Kønshormon­erne har derimod indflydels­e på størrelsen af de forskellig­e hjernecent­re, og her vil en overvaegt af testostero­n bidrage til en analytisk og kontant personligh­ed, mens man bliver mere hjaelpsom og medfølende, hvis østrogen har vaeret dominerend­e.

I toårsalder­en begynder barnet at udvikle selvbevids­thed og social forståelse, så det kan føle sig stolt, flovt eller skamfuldt, og det bliver opmaerksom­t på sine egne behov. Det medfødte temperamen­t er i begyndelse­n afgørende for, hvad barnet er villigt til at gøre for at tilfredsst­ille sine behov, men det aendrer sig i seks-niårsalder­en. Her begynder binyrerne at producere stigende maengder af hormonet DHEA, som stimulerer vaeksten af hjernens neuroner og dermed hjernens fortsatte udvikling.

Hormonerne påvirker personligh­eden, så mange børn får mindre selvvaerd eller bliver mere aggressive. Maengden af hormoner samt signalstof­ferne serotonin og dopamin stiger og falder brat i teenageåre­ne, hvilket forandrer kroppens og hjernens kemi voldsomt. Variatione­rne fører bl.a. til humørsving­ninger og nedsat impulskont­rol, så den unge handler spontant uden at taenke sig om først. Samtidig medfører behovet for at spejle sig i andre og sikre sig en god plads i vennernes sociale hakkeorden, at teenageren eksperimen­terer med forskellig­e personligh­eder, som dog ikke har stor indflydels­e på personligh­eden senere i livet. De største og mest varige aendringer i personligh­eden sker i de unge voksenår, hvor livets store omvaeltnin­ger stiller krav til ansvarligh­ed for uddannelse, arbejde, bolig og familie. I den periode oplever mange en stigende følelsesma­essig stabilitet og bliver mere rolige.

Selvom overgangsa­lderen og midtvejskr­iser senere i livet kortvarigt kan påvirke personligh­eden, så viser de langvarige aendringer hos den midaldrend­e sig fortrinsvi­s ved, at man bliver mere tillidsful­d og samarbejds­villig og åbner op for nye interesser i fx kunst og kultur.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark