Illustreret Videnskab (Denmark)

Hjertet er slidt

-

Når vi bliver gamle, er de fleste af kroppens organer slidte. Hørelsen svigter, gigten saetter ind, og hjertet samt mange andre organer som fx nyrer og tarme kan ikke laengere praestere lige så godt som i de unge dage. Selvom et gammelt hjerte har knoklet uafbrudt gennem hele livet, kan det i de fleste tilfaelde sagtens passe sit normale, dagligdags arbejde og pumpe blodet rundt i kroppen. Det er først under fysisk belastning, når musklerne har brug for mere blod, og hjertet skal pumpe hurtigere, at problemern­e opstår.

Hørelsen bliver typisk dårligere med alderen, og det skyldes primaert, at vi gennem livet mister nogle af ørets små hårceller. Det er saerligt de høje toner, vi har svaert ved at høre, og dermed bliver det vanskeligt at opfatte konsonante­r som fx f, s og t, uanset hvor højt folk taler. Derfor har de fleste aeldre faktisk lettere ved at forstå maend, som snakker med en dyb stemme, end kvinder og børn, der har et lysere stemmeleje.

Tarmsystem­et fungerer heller ikke laengere optimalt og producerer faerre fordøjelse­senzymer end normalt, så den aeldre bliver oppustet. Selve tarmbevaeg­elserne bliver også langsommer­e, hvilket kan føre til forstoppel­se. Nyrerne fungerer dårligere og udskiller for meget vand og for få salte, så vi let bliver dehydrered­e. Derudover svigter funktionen af blaeren og urinvejene, så aeldre mennesker oftere skal på toilettet eller oplever ufrivillig vandladnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark