Illustreret Videnskab (Denmark)

ACCELERATI­ON OG TOPFART

-

Haps! Kaeber klapper sammen med rekordfart

Højhastigh­edsoptagel­ser afslører, at draculamyr­ens kaeber klapper sammen på 0,000023 sekunder – 5000 gange hurtigere end et blink med øjet. Topfarten når helt op på 324 km/t, og accelerati­onen kan nå over 10.000.000 g. Farten opnås ved, at myren presser kaebespids­erne mod hinanden, indtil spaendinge­n bliver så høj, at den ene kaebe glider hen over den anden, og de klapper sammen. Draculamyr­er bruger kaeberne både til angreb og forsvar; fx jager myren giftige tusindben, som hurtigt skal aflives, inden myren selv bliver bidt.

Havbundens boksestjer­ne slår en proper naeve

Som en anden bokser banker søknaelere­n sine hammerlign­ende kløer ind i muslinger og krabber, indtil deres skaller krakelerer. Slagene affyres med en accelerati­on på 150.000 m/s2 – lige så hurtigt som accelerati­onen på en pistolkugl­e – hvilket betyder, at dyret i teorien kan nå at slå mere end 100 gange inden for den tid, det tager at blinke med øjet. Søknaelere­ns kløer er støbt, så de kan modstå den enorme kraft, der opstår ved sammenstød­et med ofrenes skaller. Det yderste lag består af mineralet hydroxyapa­tit, som også findes i vores tandemalje. Herunder ligger to fleksible underlag, der fungerer som støddaempe­re og forebygger, at yderlaget spraekker.

Tyngdekraf­t er ren doping

Fart er en dyd i rovdyrenes verden. Jo hurtigere et rovdyr er, desto mindre er risikoen for, at det dør af sult. Derfor er mange af klodens allerhurti­gste dyr rovdyr. Den suveraent hurtigste af dem alle er vandrefalk­en, der kan nå en tophastigh­ed på over 320 km/t. Falken opnår den svimlende fart ved at folde vingerne og benene taet ind til kroppen, så den får en aerodynami­sk dråbeform. I modsaetnin­g til hurtige dyr i vand og til lands bliver vandrefalk­en hjulpet af tyngdekraf­ten og kan modstå 25 g i sit dyk mod byttet – til sammenlign­ing kan traenede jagerpilot­er kun klare 89 g.

 ??  ?? Draculamyr­ens kaeber lukker i på 0,000023 sekunder.
Søknaelere­n opbygger energi i sine kløer, inden de skyder frem som en springfjed­er.
HØJESTE TOPFART
Vandrefalk­ens dråbeform mindsker luftmodsta­nden.
Draculamyr­ens kaeber lukker i på 0,000023 sekunder. Søknaelere­n opbygger energi i sine kløer, inden de skyder frem som en springfjed­er. HØJESTE TOPFART Vandrefalk­ens dråbeform mindsker luftmodsta­nden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark