Illustreret Videnskab (Denmark)

Fysiker vil slå tiden ihjel

Forstår vi tiden, forstår vi alting. Tid er nøglen til universets dybeste hemmelighe­der – men nogle forskere mener, at første skridt ligger i at erkende, at tiden slet ikke findes.

-

Et aeg ligger knust på gulvet. Pludselig begynder blomme, hvide og skal at samle sig. Blommen finder sin runde form, hviden samler sig omkring den, og fragmenter­ne af skallen hvirvler på plads. Det lyder vanvittigt, for alle kan med egne øjne konstatere, at aeg kan gå i stykker, men ikke samle sig igen. Grunden er, siger vi, at tiden kun går i én retning. Fremad. Men behøver den at gøre det? Ikke nødvendigv­is, lyder svaret ifølge fysikeren Carlo Rovelli. Kigger vi på universets helt grundlaegg­ende bestanddel­e og naturlove, må vi lede forgaeves efter tiden. For de mindste partikler kan forlaens og baglaens vaere ét fedt. Og så kan et aeg faktisk samle sig igen.

Fremtiden er mere sandsynlig

I dag prøver teoretiske fysikere at naerme sig tiden på utradition­elle måder. Selvom tidens gang er åbenbar for os alle, er fysikere som italienske Carlo Rovelli overbevist­e om, at tid i bund og grund er en illusion. Rovelli er blot den seneste i en lang raekke af forskere, der har forsøgt at få bedre greb om tiden. En af de mest betydnings­fulde var den østrigske fysiker Ludwig Boltzmann. Han bragte os i 1877 lidt taettere på en afklaring af, hvad der adskiller fortid, nutid og fremtid, da han fandt frem til en formel for entropi – et udtryk for graden af uorden.

Når vi altid bevaeger os fra fortid mod fremtid, for eksempel fra et helt til et udsplattet aeg, og ikke omvendt, skyldes det, at entropien altid stiger. Det gør den, fordi der er umådelig mange flere måder, hvorpå aeggets molekyler kan vaere spredt på, når det er slået itu, end når molekylern­e er samlet i et helt aeg. Der er altså langt større sandsynlig­hed for, at aeggets bestanddel­e befinder sig i en eller anden form for udsplattet­hed end som et samlet hele.

Når tiden går, giver det mening, at begivenhed­er sker i en raekkefølg­e, hvor det usandsynli­ge – at aegget er helt – efterfølge­s af det mere sandsynlig­e – at aegget er knust. Rent teoretisk er det ikke umuligt, at aegget kan samle sig igen og svaeve op på bordet – det er bare ekstremt usandsynli­gt.

Boltzmanns teori om entropien fortaeller ikke, hvad tiden helt fundamenta­lt er for en størrelse, blot hvilken retning den tilsynelad­ende har. Den forudsaett­er i øvrigt, at universet begyndte med en ekstrem orden, så det gennem milliarder af år kan blive stadig mere rodet. Og så har teorien en helt afgørende begraensni­ng: Den giver kun mening for objekter, som er sat sammen af mange elementarp­artikler.

Hvis forskerne i stedet ser på de enkelte elementarp­artikler hver for sig, er der ingen foretrukke­n retning for tiden – den går lige godt begge veje.

Einstein udslettede nuet

Boltzmanns entropi giver os ikke en fundamenta­l forklaring på tid. Sådan en forklaring kraever en teori, der ikke blot kan rumme vores opfattelse af tidens gang og retning, men også tiden som en fjerde dimension. I 1905 kom fysikeren Albert Einstein frem til, at tiden ikke går i en fast takt overalt i universet. Med sin specielle relativite­tsteori viste Einstein, at tidens gang afhaenger af hastighede­r, og derfor vil to ure komme ud af takt, hvis det ene bevaeger sig hurtigere end det andet. Tiden er en ekstra dimension, som ikke alle bevaeger sig lige hurtigt igennem. Og i 1915 fandt Einstein ud af, at det ikke kun er forskel på hastighede­r, der får ure til at komme ud af takt. Med sin almene relativite­tsteori sammenkaed­ede han rum og tid og forklarede tyngdekraf­t som en krumning i rum-tiden. Alt stof i universet påvirker både rummet og tiden omkring sig, så jo taettere du er på et tungt objekt, desto langsommer­e går tiden. Når tiden er bøjelig, kan vi ikke laengere blive enige om et “nu”, og vi har ingen faelles forståelse af, hvad der er fortid og fremtid. Teorien passer dårligt med vores intuition, men utallige eksperimen­ter har bekraeftet den.

Ny teori undvaerer tiden

Konsekvens­en af Einsteins teori er, at tiden ikke er lineaer, men relativ og bøjelig. Carlo Rovelli tager skridtet videre. Han arbejder på en teori, der kombinerer Einsteins relativite­tsteori med kvantemeka­nikken på en måde, hvor tid slet ikke indgår. I kvantemeka­nikken har naturen en tendens til at vaere opdelt i små, afgraensed­e portioner. Rovelli er overbevist om, at det også gaelder selve rummet. I teorien kaldet loopkvante­gravitatio­n består rummet af uhyre små løkker, hver på cirka 10-35 meter, der er vaevet sammen i et ekstremt finkornet netvaerk. Mindre størrelser eksisterer simpelthen ikke i denne teori.

I Rovellis teori er hverken rum eller tid fundamenta­le størrelser, men i stedet noget, der opstår som følge af relationer mellem de små løkker. Der er ingen fortid eller fremtid, men blot fysiske størrelser, der udvikler sig i forhold til hinanden. Tiden findes ikke rigtig. I stedet findes begivenhed­er – lidt som da den graeske filosof Aristotele­s taenkte, at tid kun eksisterer som et mål for aendringer, for hvis intet skete, ville tiden heller ikke gå.

Når vi alligevel opfatter tidens faste gang og har en sikker fornemmels­e af dens retning, skyldes det ifølge Rovelli vores begraensed­e synsvinkel og viden om universets mange bestanddel­e. Vi vekselvirk­er kun med en lille del af verden, så vi behøver ikke at bekymre os om relativite­tsteoriens bøjelige tid, og vi ser ikke det mikroskopi­ske netvaerk af begivenhed­er i kvantemeka­nikkens underligge­nde virkelighe­d.

Kendte vi sammenhaen­gen mellem alle begivenhed­er i universet, var vi haevet over tiden. Men i den grovkorned­e, makroskopi­ske verden ser tiden ud til at gå fremad, selvom den slet ikke eksisterer i de fysiske love, der beskriver universet på det allermest fundamenta­le plan.

Ikke alle er enige med Rovelli; for eksempel haelder fysikeren Lee Smolin mere til, at det tvaertimod er tiden, der er den mest fundamenta­le størrelse. Resten af universet, herunder selve rummet og alle fysiske love, udspringer fra tiden. Smolin tøver ikke med at kalde spørgsmåle­t om tidens natur for det vigtigste inden for teoretisk fysik – og selvom fysikerne ikke er enige om, hvad tid er, har de ikke gravet sig ned i hver sin skyttegrav.

I stedet udveksler de idéer i deres faelles kamp for at skabe en altomfatte­nde fysikteori, som også forklarer tiden. De er enige om, at en bedre forståelse af tid er helt afgørende, hvis vi skal komme frem til en teori om alting. Om universet har et iboende urvaerk eller ej, må tiden vise.

ALBERT EINSTEIN FYSIKER

For os overbevist­e fysikere er sondringen mellem fortid, nutid og fremtid blot en illusion, omend en velholdend­e en.

 ??  ?? Fysikeren Carlo Rovelli mener ikke, at tid eksisterer på universets mest fundamenta­le niveau.
Fysikeren Carlo Rovelli mener ikke, at tid eksisterer på universets mest fundamenta­le niveau.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark