Illustreret Videnskab (Denmark)

Hvorfor heler tungen så hurtigt?

Når jeg bider mig i tungen, får jeg blodsmagi munden – men såret forsvinder langt hurtigere end etsår på fx knaeet. Hvordan kan det vaere?

-

KROPPEN Et bid i tungen kan vaere en smertefuld oplevelse, men heldigvis heler såret lynhurtigt. En del af forklaring­en er, at miljøet inde i munden i høj grad opfylder de medicinske krav til hurtig sårheling; fx bliver sår i munden holdt fugtige – og det har de rigtig godt af. På knaeet tørrer sår ofte ud, og så dør flere celler end nødvendigt. Det gør helingen til et større arbejde for kroppen. Fugt fremmer derimod helingen ved bl.a. at få cellerne til at dele sig hurtigere. Undersøgel­ser viser også, at fugt minimerer maengden af de typer af kroppens egne celler, som forårsager inflammati­on. Desuden er risikoen for, at der kommer fremmede bakterier – og dermed betaendels­e – i et sår markant mindre i munden end på ydersiden af kroppen. De senere år har forskerne opdaget yderligere et par hemmelige våben, som munden kalder til hjaelp, når der opstår et sår. Amerikansk­e forskere anført af biologen Maria Morasso påviste fx i 2018, at gener, der bistår i sårhelinge­n, altid er aktive i mundhulens vaev, mens de andre steder først bliver aktiveret, når huden bliver brudt.

Et år tidligere havde et chilensk forskerhol­d opdaget, hvordan en gruppe aminosyrer kaldet histatiner, der findes i spyt, får et lag af hudstamcel­ler til at vokse hen over sårbunden. De genopbygge­r på den måde kinden eller tungen nedefra, så maengden af arvaev bliver minimal.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark