Illustreret Videnskab (Denmark)

Hvilken muskel er kroppens hurtigste?

Nogle kampsports­udøvere kan sende flere slag afsted i sekundet. Men hvilken muskel er egentlig kroppens hurtigste?

-

MENNESKET Menneskekr­oppens hurtigste muskel er orbiculari­s oculi – en ringmuskel, der sidder omkring hver af dine øjenåbning­er og hjaelper dig med at knibe øjet sammen, fx når du blinker. Musklen kan både udløses bevidst og af den såkaldte blinkerefl­eks. Refleksen aktiveres, hvis fx en finger naermer sig øjet, men kan også udløses af høje lyde og kraftige lysglimt.

I alle tilfaelde er det for at beskytte øjet og hornhinden mod at blive beskadiget, og det er formentlig derfor, at musklen reagerer så hurtigt. Musklen er også på spil i vores regelmaess­ige blinken, som bl.a. er med til at rense øjeaeblet og smøre det såkaldte tåresekret ud over hornhinden, så den ikke tørrer ud.

Men vi blinker formentlig af flere årsager end blot beskyttels­e

og vedligehol­delse af øjet. Forskere har fx opdaget, at vi ofte blinker i forbindels­e med, at vores blik skifter retning. Det er tydeligt, når en gruppe mennesker kigger på den samme sportsbegi­venhed eller den samme film, så blinker alle stort set i takt, fordi alle flytter blikket på samme tid. Praecis hvorfor er uvist, men forskerne mistaenker, at orbiculari­s oculi på en eller anden måde er involveret i selve bevaegelse­n af øjet.

Der er forskel på, hvor meget og hvordan vi blinker. Yngre kvinder blinker gennemsnit­ligt 19 gange i minuttet, mens yngre maend blinker 11 gange i minuttet. Til gengaeld så lukker kvinderne ikke altid øjnene helt, når de blinker. Hos aeldre mennesker er blinket ikke helt så hurtigt som hos yngre.

 ??  ?? ORBICULARI­S OCULI
Orbiculari­s oculi er omkring 1-2,5 centimeter bred og går hele vejen rundt langs øjets kant.
ORBICULARI­S OCULI Orbiculari­s oculi er omkring 1-2,5 centimeter bred og går hele vejen rundt langs øjets kant.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark