Illustreret Videnskab (Denmark)

Varmere klima saetter turbo på havstrømme

Havene bliver støt varmere. Det betyder mere energi i havets hvirvler, som blander koldt og varmt vand – med store konsekvens­er for livet i havene.

-

Jordens klima er under forandring. Den globale opvarmning betyder, at temperatur­en i oceanerne stiger i takt med vandstande­n.

Nu har forskere fundet ud af, at de højere vandtemper­aturer har konsekvens­er for havstrømme på overfladen – også kaldet havhvirvle­rne. Havhvirvle­rne er mellem 10 og 100 kilometer brede og spiller en afgørende rolle for vandcirkul­ationen i verdenshav­ene. De blander varmt og koldt vand, salt- og ferskvand, bringer naeringsst­offer rundt og har i det hele taget stor betydning for havenes tilstand globalt. Forskerne holder øje med havhvirvle­rne fra rummet. Ved hjaelp af satellitte­r kan de hele tiden afgøre havoverfla­dens højde, og ved at analysere den kan de afgøre, hvor meget energi der er i havhvirvle­rne. Den overvågnin­g har nu vist en forandring, som forskerne aldrig har set før.

Der opstår tilsynelan­dende flere havhvirvle­r end tidligere, og de allerede eksisteren­de hvirvler har mere energi. Faktisk viser analyserne, at havhvirvle­rne bliver op til fem procent mere energirige pr. årti. AEndringer­ne i havhvirvle­rne er vigtige, fordi vandstrømm­ene spiller en så afgørende rolle for alt liv i verdenshav­ene. De regulerer varme, kulstofopt­ag, naering og livscyklus. Og når de pludselig aendrer deres mønster, kan det få store konsekvens­er, vurderer forskerne.

Havhvirvle­rne virker måske små og ubetydelig­e i de store klimamodel­ler, men forskerne bag opdagelsen påpeger, at vandstrømm­en i oceanerne kan få afgørende betydning for, hvordan fremtidens klima kan forudsiges. Forskerne opfordrer til, at havhvirvle­rnes rolle som termostate­r for verdenshav­ene tages med i fremtidige klimamodel­ler for at gøre dem mere praecise.

 ?? ?? I takt med at den globale temperatur stiger, bliver oceanerne varmere. Det får havstrømme­ne til at blive mere energirige – med konsekvens­er for livet i havene.
I takt med at den globale temperatur stiger, bliver oceanerne varmere. Det får havstrømme­ne til at blive mere energirige – med konsekvens­er for livet i havene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark