Illustreret Videnskab (Denmark)

NASA har produceret ilt på Mars

MOXIE-eksperimen­tet på marsrobott­en Perseveran­ce har hevet ilt ud af den røde planets tynde atmosfaere. Det skal forberede kommende astronautb­esøg.

-

Den 18. februar 2021 landede den hidtil mest avancerede marsrobot i Jezerokrat­eret. Ombord er en lang raekke banebryden­de eksperimen­ter, men det måske mest perspektiv­rige er MOXIE-eksperimen­tet, der skal undersøge muligheden for at producere ilt på Mars. Og eksperimen­tet er allerede en succes. NASA har produceret den første ilt på overfladen af den røde planet.

At producere ilt på Mars er noget af en bedrift. Mars’ atmosfaere er 100 gange tyndere end Jordens og består naesten udelukkend­e af CO2 – kuldioxid – og derfor er det langtfra et ideelt sted for mennesker at opholde sig.

Når vi engang i fremtiden besøger planeten, skal vi selv have ilt med – både til at traekke vejret med og til det braendstof, som gerne skulle kunne bringe astronaute­rne hjem igen.

Al den ilt vejer og fylder meget. Derfor ville NASA undersøge, om de kunne producere ilt automatisk ved at skille kuldioxide­n ad i to dele: kulilte og ilt.

Den første test viste, at det er teknisk muligt. Efter to måneder på Mars producered­e MOXIE fem gram ilt svarende til ti minutters forbrug for en astronaut.

I den kommende tid skal MOXIE forsøge at lave ilt yderligere ni gange på forskellig­e tider af året og døgnet. De første rigtige iltmaskine­r på Mars skal benytte samme metode som MOXIE, men i meget større skala.

På lang sigt giver det imidlertid bedre mening at hente ilten i de store maengder is, forskerne mener findes under Mars’ overflade. Isen indeholder nemlig både ilt og brint, som i sig selv er et godt raketbraen­dstof.

 ?? ?? Perseveran­ce er NASA’s seneste robotbil på Mars. Ombord er MOXIE-eksperimen­tet, der kan lave ilt ud af Mars’ atmosfaere.
Perseveran­ce er NASA’s seneste robotbil på Mars. Ombord er MOXIE-eksperimen­tet, der kan lave ilt ud af Mars’ atmosfaere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark