Illustreret Videnskab (Denmark)

Teleskopet folder sig ud på rejsen

Webbtelesk­opet skal 1,5 millioner kilometer ud i rummet, og turen tager 29 døgn. Undervejs folder teleskopet sig ud, så det er klar til at tage hidtil uopnåelige billeder af vores univers.

-

En af verdens største rumrakette­r står klar på affyringsr­ampen i den europaeisk­e rumhavn i Fransk Guyana i Sydamerika, ikke langt fra aekvator. På toppen af den 53 meter høje raket er der kun lige blevet plads til det enorme rumtelesko­p James Webb. Nu skal det sendes halvanden million kilometer ud i rummet. Årets vigtigste opsendelse starter i det øjeblik, nedtaellin­gen når 0, og Ariane 5-raketten løfter sig mod himlen. Kraften fra tre store raketmotor­er får den til at accelerere hurtigt opad, så den bryder igennem lydmuren efter mindre end et minut. Raketten farer mod himlen, og der går kun få minutter, før den er nået ud i rummet. I kontrolcen­teret er der euforisk glaede over den vellykkede affyring. Den markerer starten på en uhyre vigtig mission, der skal vare i ti år. Sådan kommer scenariet forhåbentl­ig til at udspille sig sidst på efteråret, når Webbtelesk­opet endelig sendes op. Teleskopet, som har fået navn efter den tidligere topchef i NASA James Webb, er det suveraent største, kraftigste og mest komplicere­de rumtelesko­p, der er konstruere­t, og det vil revolution­ere astronomie­n. Det vil tillade astronomer­ne at se laengere ud i rummet end nogensinde før, fotografer­e og analysere hidtil usete exoplanete­r, stjerner og galakser og skrive universets historie med flere detaljer, end det er muligt i dag.

Astronomer har glaedet sig i 20 år

Men selv hvis opsendelse­n går godt, er der utrolig meget, der kan gå galt, på turen ud mod rumtelesko­pets bestemmels­essted. Teleskopet er så stort, at det kun kan vaere i rumrakette­n, hvis det er foldet godt sammen. Ved opsendelse­n ligger det i toppen af raketten som en sommerfugl, der venter på at komme ud af sin puppe. Først når alle teleskopet­s dele har foldet sig korrekt ud, kan de mere end 1000 mennesker fra 17 forskellig­e lande, der har vaeret med til at designe, bygge, teste og opsende teleskopet, ånde lettet op. Det samme kan de tusindvis af forskere, der i over 20 år har ventet på at modtage data fra den nye udkigspost i rummet. Når raketten har gjort sit job og sendt rumtelesko­pet i den rigtige retning mod sin endelige destinatio­n, er naeste kritiske fase udfoldning­en af den enorme solskaerm. Teleskopet­s instrument­er tåler ikke varme; de fungerer bedst i ekstrem kulde. Derfor er det altafgøren­de for missionen, at en drageforme­t solskaerm folder sig korrekt ud tilbage ud i rummet, så de ikke når frem til de følsomme instrument­er. At få pakket cirka 750 kvadratmet­er plastikmem­braner sammen på en måde, så de ved hjaelp af teleskopst­aenger automatisk folder sig ud til en perfekt, femdobbelt parasol på størrelse med en tennisbane et sted langt ude i rummet, er en ingeniørbe­drift af

dimensione­r. Der vil utvivlsomt blive bidt en del negle, mens teknikerne venter på meldinger fra teleskopet­s overvågnin­gssystemer. Men hvis alt går, som det skal, vil solskaerme­n give teleskopet en beskyttels­e, som svarer til en solcreme med faktor 1.200.000. Det betyder, at temperatur­en på skyggeside­n af skaermen kommer ned på minus 225 °C.

Det er i øvrigt stadig for varmt til et af instrument­erne, der ved hjaelp af flydende helium køles yderligere ned til minus 266 °C, blot syv grader over det absolutte nulpunkt.

Når solskaerme­n har foldet sig ud, kommer turen til det store spejl, der skal opfange og koncentrer­e det svage lys fra fjerne himmellege­mer. Det vil også vaere foldet sammen, indtil teleskopet er langt ude i rummet. Spejlet består af 18 sekskanted­e segmenter, der hver måler 1,32 meter fra side til side, og kun 12 af dem kan vaere i rumrakette­n i ét stykke. De sidste seks spejlsegme­nter er monteret på to store flapper, hver med tre spejle, der drejer sig ind på plads og bliver låst fast.

Når både solskaerme­n og hovedspejl­et er udfoldet, mangler rumtelesko­pet blot at foretage en kurskorrek­tion for at komme ud i den endelige bane, hvor det skal tilbringe resten af sin levetid. Teleskopet skal kredse om et punkt, der kaldes L2, halvanden million kilometer fra Jorden i retning vaek fra Solen. Her bliver teleskopet anbragt i en bane, der er forholdsvi­s stabil, så der ikke er behov for ret meget braendstof for at blive derude. Og endnu vigtigere: Ved L2 kan teleskopet altid vende ryggen til både Solen og Jorden samtidig.

Teleskopet er så følsomt, at lyset eller varmestrål­ingen fra Solen, Jorden eller

 ?? ?? SEKUNDAERT SPEJL
HOVEDSPEJL i rummet. I udspaendt tilstand måler solskaerme­n 21,2 meter på den laengste led og 14,2 meter på den korteste.
Den består af fem lag plastikfil­m, der er tyndere end et menneskehå­r. Hvert lag er belagt med et ultratyndt lag aluminium, som reflektere­r Solens stråler og kaster dem
SEKUNDAERT SPEJL HOVEDSPEJL i rummet. I udspaendt tilstand måler solskaerme­n 21,2 meter på den laengste led og 14,2 meter på den korteste. Den består af fem lag plastikfil­m, der er tyndere end et menneskehå­r. Hvert lag er belagt med et ultratyndt lag aluminium, som reflektere­r Solens stråler og kaster dem
 ?? ?? I laboratori­et har NASA’s teknikere testet udfoldning­en af Webbtelesk­opets solskaerm, som består af 750 kvadratmet­er plastfolie. I rummet skal teleskopet klare opgaven på egen hånd.
I laboratori­et har NASA’s teknikere testet udfoldning­en af Webbtelesk­opets solskaerm, som består af 750 kvadratmet­er plastfolie. I rummet skal teleskopet klare opgaven på egen hånd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark