Illustreret Videnskab (Denmark)

"AEldre mennesker gentager sig selv"

FALSK

-

Myten om aeldre menneskers dårlige hukommelse gaelder ikke evnen til at huske ord og deres betydning. Ordforråde­t stiger helt op i 70-årsalderen, og det skyldes formentlig, at ordene huskes i alle dele af hjernen.

Bedstefora­eldre fortaeller muligvis de samme historier igen og igen, men det er sjaeldent kedeligt, fordi de ofte bruger spaendende nye ord. Vores ordforråd stiger nemlig støt gennem livet, selv når vi er nået pensionsal­deren.

Ifølge en britisk internetun­dersøgelse laerer vi fire nye ord om dagen, fra vi er 3, til vi bliver 16. Ordforråde­t fortsaette­r derefter med at vokse med to nye daglige ord gennem hele voksenlive­t. Psykologen Joshua Hartshorne fra Harvard University i Boston, USA, viste i en undersøgel­se fra 2015, at vi også bliver bedre og bedre til at bruge ordene aktivt i sproget. Han onlinetest­ede 21.000 personer i alderen 10-71 år, som skulle finde synonymer til et bestemt ord. Undersøgel­sen konkludere­de, at evnen til at naevne andre ord med samme betydning steg nogenlunde konstant gennem alle årene, og at ordforråde­t toppede i en alder af 68 år. Hvorfor det forholder sig sådan, ved forskerne ikke, men en omfattende videnskabe­lig undersøgel­se fra 2016 kan give et fingerpeg.

Neurobiolo­gen Jack Gallant fra University of California, Berkeley i USA skannede hjernen på syv forsøgsper­soner, mens de i to timer lyttede til historier oplaest fra forskellig­e bøger. Resultater­ne viste, at ordene blev husket tvaers over det meste af hjernebark­en, og at beslaegted­e ord ofte lå gemt i naerheden af hinanden.

Ordforråde­t er altså tilsynelad­ende ikke knyttet til én bestemt del af hjernen, som risikerer at blive svaekket med alderen. Når ordene i stedet ligger spredt over det meste af hjernen, skal meget store dele af hjernen altså påvirkes, før det for alvor får betydning for ordforråde­t.

 ?? ?? Vores ordforråd stiger helt frem til 70-årsalderen, mens visuel hukommelse og vores evne til at huske tal falder.
Vores ordforråd stiger helt frem til 70-årsalderen, mens visuel hukommelse og vores evne til at huske tal falder.
 ?? ?? Hjernebark­en
Hjernebark­en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark