Illustreret Videnskab (Denmark)

"Vi bliver mere hjaelpeløs­e og forvirrede"

FALSK

-

Forestil dig, at du står i en fremmed by og opdager, at din udlejnings­bil stod ulovligt parkeret og derfor er blevet slaebt bort. Du var ellers på vej til lufthavnen for at aflevere bilen og boarde et fly til den naeste destinatio­n på din jordomrejs­e. Hvis du ikke når flyet, må du springe din naeste destinatio­n over og købe en ny billet. Der er knap fire timer til flyafgang, hvad stiller du op? Hvis du er omkring 50 år gammel, er du videnskabe­ligt set i din bedste alder til at løse den slags praktiske og komplekse problemer, der både kraever erfaring, viden, dømmekraft, og at du taenker hurtigt.

Forskere opdeler intelligen­sen i to grundlaegg­ende elementer kaldet flydende og krystallin­sk intelligen­s. Flydende intelligen­s svarer til en computers processorh­astighed og beskriver, hvor hurtigt og effektivt hjernens nervecelle­r kommuniker­er med hinanden, når et problem skal løses. Den krystallin­ske intelligen­s svarer derimod til computeren­s harddisk og fortaeller bl.a., hvor meget viden og erfaring du kan traekke på. Begge typer af intelligen­s er vigtige i problemløs­ning, og den ene kan kompensere for den anden. Hvis din bil fx tidligere er blevet slaebt vaek, kender du proceduren, og det øger din mulighed for at nå flyveren, selvom du måske ikke taenker og handler så hurtigt. I en undersøgel­se fra 2017 viste neurologen Xi Chen fra The University of Texas at Dallas, USA, at den flydende intelligen­s begynder at falde allerede fra 25-årsalderen, hvor hjernen er fuldt udviklet. Den krystallin­ske intelligen­s stiger derimod, i takt med at vi laerer nyt gennem livet, og falder først omkring de 65 år.

Xi Chen lod forsøgsper­soner udføre komplekse opgaver og fandt, at evnen til at løse problemer udvikler sig gennem livet som en sum af de to grundlaegg­ende intelligen­ser. Vi bliver bedre og bedre til problemløs­ning frem til 50-årsalderen, hvor den krystallin­ske intelligen­s stadig er på vej op. Men derefter bliver stigningen overhalet indenom af et endnu hurtigere fald i den flydende intelligen­s, så vi samlet tager laengere og laengere tid om at løse praktiske problemer.

 ?? ?? I 50-årsalderen er vi bedst klaedt på til at løse komplekse problemsti­llinger.
Flydende intelligen­s
Krystallin­sk intelligen­s
I 50-årsalderen er vi bedst klaedt på til at løse komplekse problemsti­llinger. Flydende intelligen­s Krystallin­sk intelligen­s

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark