Illustreret Videnskab (Denmark)

... Alle bier døde?

Massedød blandt bier er et stort problem flere steder i verden. Hvilke konsekvens­er vil det have for naturen og os, hvis de forsvinder helt?

-

Verdens bestand af honningbie­r er svundet ind siden 1950, men specielt siden midten af 1980’erne er så mange bier døde, at forskere er reelt bekymrede for, om honningbie­n kan uddø. Problemet bliver kun alvorliger­e af, at stader verden over i stigende grad rammes af den såkaldte colony collapse disorder, hvor hele kolonier ganske enkelt forsvinder.

Honningbie­r producerer ikke bare honning, men bestøver også en stor del af de afgrøder, vi spiser. Ifølge beregninge­r bestøver honningbie­r 70 af de omkring 100 plantearte­r, der brødføder ca. 90 procent af Jordens befolkning.

Hvis bierne uddør, ser det umiddelbar­t ud til at blive et stort problem, fordi de fleste af de frugter og grøntsager, vi spiser, vil forsvinde. Mange vilde blomster vil også uddø, da honningbie­r samler pollen og nektar fra hundredvis af arter. Til gengaeld vil bestøvning af kornafgrød­er ikke blive påvirket, da de er vindbestøv­ede.

Planter kan ikke uden videre udskifte deres bestøvning­steknik eller bestøvning­spartner, så på kort sigt vil mange plantearte­r gå voldsomt tilbage. På laengere sigt vil forholdene dog formentlig rette sig nogenlunde op igen, fordi andre insekter vil overtage honningbie­rnes niche. Der findes flere insekter, som kan overtage bestøvning­en af frugtraeer, men de er langt mindre almindelig­e og vil derfor ikke kunne overkomme naer så mange planter.

Frugttraee­r og andre planter kan i yderste konsekvens også bestøves med menneskers hjaelp, men det vil nedsaette produktion­en og haeve prisen voldsomt.

 ?? ?? Bier indsamler pollen i kurve, der sidder på deres bageste saet ben. De får også pollen andre steder på kroppen og efterlader derfor altid lidt på de blomster, de besøger.
Honningbie­r opbygger deres bo af tavler med celler til aeg, larver, honning og pollen.
Bier indsamler pollen i kurve, der sidder på deres bageste saet ben. De får også pollen andre steder på kroppen og efterlader derfor altid lidt på de blomster, de besøger. Honningbie­r opbygger deres bo af tavler med celler til aeg, larver, honning og pollen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark