Illustreret Videnskab (Denmark)

Naesetest afslører Parkinsons sygdom

Tidlig diagnostic­ering er vigtig for at bremse hjernesygd­ommen parkinson, og nu har forskere fundet ud af, at en vatpind i naesen formentlig kan bruges.

-

Vatpinden har vaeret et effektivt våben i kampen mod covid-19, og nu kan den lille pind snart saettes ind mod den invalidere­nde Parkinsons sygdom.

Et forskerhol­d fra Medical University of Innsbruck i Østrig har fundet ud af, at en naesetest formentlig kan afsløre parkinson på et meget tidligt tidspunkt og dermed gøre det muligt at saette ind mod sygdommen, før den udvikler sig for meget.

Patienter med parkinson plages af rystelser, stivhed og langsomme bevaegelse­r, og årsagen er mangel på signalstof­fet dopamin.

Stoffet dannes i det område, som kaldes den sorte substans i centrum af hjernen.

Men ho spark in son patienter betyderen fejl på et protein kaldet alfa-synuclein, at dette protein ophobes i den sorte substans, og her bremser det dop amin produktion­en. Ingen ved, praecis hvorfor det sker.

Sygdommen diagnostic­eres som regel først, når den er blevet svaert invalidere­nde, og oftest udelukkend­e på baggrund af symptomern­e.

Alfa-synuclein kan afsløre parkinson på et tidligt tidspunkt, men det kraever i dag en rygmarvspr­øve, s omer et forholdsvi­s voldsomt indgreb. Forskerne fra Medical Univers it yo f Innsbruck søgt een skånsommer­e diagnostic­erings metode. Park in son patienter oplever i et tidligt stadie af sygdommen ofte en nedsat lugtesans, og det fik forskerne til at undersøge, om proteinet kan spores i naesen.

Forskerne udtog en gruppe testperson­er, som var mistaenkt for at have parkinson i et tidligt stadie, og hos ca. 44 pct. af testperson­erne lykkedes det at påvise det fejlbehaef­tede protein ved en naesetest. Det betyder, at testen kan bruges som en første screening inden en naermere undersøgel­se.

 ?? ?? Nedsat lugtesans er ofte et tidligt symptom på parkinson, og det fik forskere til at undersøge, om en naesetest kan påvise sygdommen.
Nedsat lugtesans er ofte et tidligt symptom på parkinson, og det fik forskere til at undersøge, om en naesetest kan påvise sygdommen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark