Illustreret Videnskab (Denmark)

Robot zapper ukrudt med laser

Ny robot opsporer selv ukrudt på marken og fjerner det uden brug af gift. Våbnene mod de uønskede planter er et avanceret optisk system og en indbygget laser.

-

Landmaend over hele kloden kaemper en evig kamp for at holde ukrudtet nede og deres produktion af fødevarer i vejret.

Ofte er plantegift landmaende­nes vigtigste våben, men det kan medføre miljøprobl­emer, så nu har det amerikansk­e firma Carbon Robotics taget robottekno­logi til hjaelp.

Den nye “Autonomous Weeder” er en selvkørend­e robottrakt­or, som er udstyret med 12 kameraer, som holder øje med det areal, den kører henover, og kan udpege planter på marken. Robottens kunstige intelligen­s vurderer, om planten er en afgrøde eller ukrudt, og hvis det er en uønsket plante, får den et skud med de indbyggede kuldioxidl­asere. Metoden medfører ikke brandfare, for planten skal ikke braendes helt vaek, men blot varmes op, så den visner.

Den autonome ukrudtsrob­ot kan køre døgnet rundt uden menneskeli­g indblandin­g. Den kan zappe 100.000 ukrudtspla­nter i timen og rydde ca. 80.000 kvadratmet­er pr. døgn.

Ifølge virksomhed­en bag kan robotten ikke bare reducere behovet for plantegift på markerne, den kan også øge udbyttet fra afgrøderne på markerne. Autonomous Weeder er noget mindre end en almindelig traktor, og det betyder, at landmanden slipper for de brede spor i marken, som en marksprøjt­e efterlader.

Desuden betyder fravaeret af gift også, at de ønskede planter på marken vokser bedre.

I økologisk landbrug er Autonomous Weeder en saerlig fordel, fordi traditione­l, mekanisk ukrudtsfje­rnelse er en meget langsommel­ig arbejdspro­ces. Det har landmaend i USA fået øjnene op for, så Carbon Robotics kan slet ikke følge med efterspørg­slen på robotten.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark