Illustreret Videnskab (Denmark)

Nyt batteri kan lades op 60 gange hurtigere

Australsk firma har udviklet et batteri, som kan gøre fremtidens elbiler lynhurtige at lade op og samtidig give dem laengere raekkevide.

-

BATTERIER Klodens bilproduce­nter er i høj fart ved at omstille produktion­en til miljøvenli­ge elbiler. Men de litium-ion-batterier, som i dag giver energi til bilernes elmotorer, har nogle alvorlige ulemper.

De er dyre, tunge og fylder meget, og så tager det noget laengere tid at lade dem op, end det tager at fylde benzin på en bil med forbraendi­ngsmotor.

Nye og bedre batterityp­er er på vej, og et af de første, som kommer på markedet, er udviklet af den australske batterivir­ksomhed GMG i samarbejde med The University of Queensland. Sammen har de netop annonceret, at de naesten er klar med et aluminium-ion-batteri, som i forhold til det kendte litiumbatt­eri kan lades op 60 gange hurtigere og indeholde tre gange så meget energi. Desuden udvikler det nye batteri ikke så meget varme, så elbilen behøver ikke et tungt kølesystem til batteriet.

Med den ladehastig­hed, opfinderne lover, vil en bil med aluminium-ion-batteri kunne køre op imod 500-600 km efter bare ét minuts opladning. Det svarer omtrent til den raekkevidd­e, en benzinbil får ved at tanke benzin på i et minut, og raekkevidd­en med fuld “tank” vil også vaere ca. den samme.

Litium-ion-batteriet blev udviklet i 1980’erne og leverer energi, når positivt ladede litium-ioner bevaeger sig fra den ene elektrode til den anden inde i batteriet. Én litium-ion har én elektron, hvorimod én aluminium-ion har tre elektroner, så ved at erstatte litium med aluminium kan batteriet levere tre gange så meget energi. Desuden er aluminium både billigere og lettere tilgaengel­igt.

GMG og The University of Queensland forventer, at det nye batteri kommer på markedet i 2022. De første elbiler med batteriet ruller ud i 2024.

 ?? ?? Med den nye batterityp­e kan en elbil oplades lige så hurtigt, som en benzinbil kan tankes op.
Med den nye batterityp­e kan en elbil oplades lige så hurtigt, som en benzinbil kan tankes op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark